Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μετά το "El Greco", ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι. Η νέα ταινία του Σμαραγδή κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στο Τορόντο.



Συνεχίζοντας τις διεθνείς διαδρομές του ο Γιάννης Σμαραγδής αυτή τη φορά έβαλε πλώρη για Καναδά στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο διαρκεί από τις 6 ως τις 16 Σεπτεμβρίου, εκεί θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η νέα ταινία του με τίτλο «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι».
Ο Γιάννης Σμαραγδής, μετά τη μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία του «Ελ Γκρέκο» («El Greco»), αλλά και την εξασφάλιση διεθνούς διανομής από τη SONY PICTURES ΕNTERTAINMENT για τη νέα ταινία του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», συγκεντρώνει διεθνές καστ από πολυβραβευμένους πρωταγωνιστές.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο: ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ, στο ρόλο της Αικατερίνης της Ρωσίας (η οποία έτρεφε ιδιαίτερη εύνοια για τον Βαρβάκη) η αειθαλής Κατρίν Ντενέβ και στο ρόλο του βρετανού διοικητή της Ζακύνθου ο άγγλος ηθοποιός Τζον Κλιζ.
Από ελληνικής πλευράς: σε μεγάλους αλλά και μικρότερους ρόλους βρίσκουμε τους Λάκη Λαζόπουλο, Ακη Σακελλαρίου, Χριστόφορο Παπακαλιάτη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννη Βούρο, Παύλο Κοντογιαννίδη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάνο Βακούση κ.ά.

ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι είναι η συγκλονιστική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος από πειρατής του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας,

απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στην διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την επανάσταση του 1821. Κατά την παραμονή του στην Ρωσία, εξελίσσεται σε ζάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού. Η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον φέρνει αντιμέτωπο με απανωτές συμφορές, μέχρι που αποφασίζει να χαρίσει όλη του την περιουσία και στο τέλος τον ίδιο του τον εαυτό στο όνομα της αγάπης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Παραγωγή: Ελένη Σμαραγδή, Fedor Popov
Φωτογραφία: Άρις Σταύρου
Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Πετρόπουλος
Κοστούμια: Lala Huete
Εταιρείες Παραγωγής: Alexandros Film
Τοποθεσία Γυρισμάτων: Ελλάδα (Πύλος, Αίγινα, Κρήτη, Ψαρά), Ρωσία (Αγία Πετρούπολη, Αστραχάν)
Διανομή: Feelgood Entertainment, Sony Pictures Home Entertainment Hellas
Έτος Παραγωγής: 2012
Είδος: Βιογραφική, Δραματική
Διάρκεια: '
Εικόνα: Έγχρωμη HD
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία
Γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά, Ρωσικά, Γαλλικά


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή τα γυρίσματα της διεθνούς και πολυαναμενόμενης επικής ταινίας του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με την βαρύνουσα συμμετοχή της μεγάλης ντίβας Catherine Deneuve,η οποία υποδύθηκε τον ρόλο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας.Μετά την μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας του El Greco, ο Γιάννης Σμαραγδής καταπιάνεται με την συναρπαστική ιστορία του μεγάλου εθνικού ευεργέτη και ευπατρίδη Ιωάννη Βαρβάκη.Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι είναι η συγκλονιστική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος από πειρατής του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στην διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την επανάσταση του 1821.Κατά την παραμονή του στην Ρωσία, εξελίσσεται σε ζάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού.Η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον φέρνει αντιμέτωπο με απανωτές συμφορές, μέχρι που αποφασίζει να χαρίσει όλη του την περιουσία και στο τέλος τον ίδιο του τον εαυτό στο όνομα της αγάπης.
Ο Γιάννης Σμαραγδής, μετά τη μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία του «Ελ Γκρέκο» («El Greco»), αλλά και την εξασφάλιση διεθνούς διανομής από τη SONY PICTURES ΕNTERTAINMENT για τη νέα ταινία του «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», συγκεντρώνει διεθνές καστ από πολυβραβευμένους πρωταγωνιστές.
Η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή,π αρʼ όλο το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα μας, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εξαιρετικό team Ευρωπαίων ηθοποιών, καθώς και ένα σπουδαίο επιτελείο καλλιτεχνικών συντελεστών. Το διεθνές καστ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» απαρτίζουν ηθοποιοί από 6 χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα.
Τον ρόλο του Βαρβάκη υποδύεται ο καταξιωμένος Sebastian Koch (πρωταγωνιστής στη βραβευμένη με Oscar® ταινία «Οι Ζωές των Άλλων»), ενώ σε σημαντικούς ρόλους εμφανίζονται ακόμη οι: John Cleese («Monty Python», σειρά ταινιών «James Bond»), η ντίβα του γαλλικού σινεμά Catherine Deneuve ως Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, Juan Diego Botto (βραβευμένος για την ερμηνεία του ως Ιεροεξεταστής στον «Ελ Γκρέκο»), Evgeny Stychkin (κορυφαίος Ρώσος ηθοποιός της γενιάς του), Olga Sutulova («Leningrad», «Pro Lyuboff»).
Οι Έλληνες ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι οι:
Λάκης Λαζόπουλος (σταθερός συνεργάτης και φίλος του Γιάννη Σμαραγδή), Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Τάσος Νούσιας, Μάνος Τσαγκαράκης (το παιδί «θαύμα» από τη σειρά «Το Νησί») και πολλοί άλλοι.
Την διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Άρης Σταύρου, τα σκηνικά ο Νίκος Πετρόπουλος (σκηνογράφος, σκηνοθέτης, ενδυματολόγος σε μεγάλες παραγωγές όπερας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) , τα κοστούμια η Ισπανίδα Lala Huete (βραβείοGoya για το El Greco, βραβείο Bafta για τον Λαβύρυνθο του Πάνα), το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και τη μουσική ο Μίνως Μάτσας.
Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω αναγνωρίσιμα ονόματα, ένας ολόκληρος κόσμος λιγότερο ορατός εργάσθηκε με αφοσίωση και ζήλο για την ολοκλήρωση των επιμέρους εργασιών της ταινίας.

*Τρία διαφορετικά πολυπληθή συνεργεία κατασκεύασαν τα ντεκόρ της ταινίας όπως τα καράβια, το Λοιμοκαθαρτήριο, τα σπίτια, το καρνάγιο, το παλάτι καθώς και μικρά και μεγάλα αντικείμενα εποχής.
*Εκατοντάδες βιβλία αγοράστηκαν για την προετοιμασία του σεναρίου, αλλά και της ταινίας γενικότερα συμπεριλαμβανομένης και εκτεταμένης ρώσικης βιβλιογραφίας για το χαβιάρι, τον Βαρβάκη και φυσικά ό,τι αφορούσε στην εποχή. Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του ιστορικού από το Αστραχάν Alexander Markov, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην μελέτη της ζωής του Ι. Βαρβάκη.
*Το σενάριο γράφτηκε 33 φορές και συμμετείχαν 4 άτομα: Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, η Αγγλίδα Jackie Pavlenko,και ο Ρώσος Vladimir Valutsky.
*Για το storyboard (3 τόμοι), η Μαρία Δήμα με 960 σκίτσα, σχεδίασε πλάνο–πλάνο όλη την ταινία.
*300 νέα κοστούμια κατασκευάστηκαν και άλλα 800 ενοικιάστηκαν από το εργαστήριο του Cornejo στην Ισπανία, ένα από τα μεγαλύτερα βεστιάρια του κόσμου.
*Χρειάστηκαν 400 κουτιά φιλμ 35mm, ενώ συμμετείχαν περίπου 100 ηθοποιοί και 1.000 κομπάρσοι.
Δήλωση του Γιάννη Σμαραγδή
«Διεκδικούμε να υλοποιήσουμε αυτή την ταινία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της χώρας μας και όχι μόνο, ακριβώς γιατί μπορεί να βοηθήσει τις ανθρώπινες ψυχές να παρηγορηθούν, αλλά και να ανορθωθούν. Πιστεύουμε ότι αυτή η ταινία μόνο καλό θα κάνει στους ανθρώπους και ειδικότερα στους Έλληνες. Θα απαλύνει την ψυχή τους, αλλά και θα τους κάνει περήφανους»
Τα γυρίσματα της ταινίας που έγιναν στην Ελλάδα, στην Πύλο για 2 εβδομάδες (φιλοξενούμενοι στην Costa Navarino), στην Αίγινα, την Κρήτη, τα Ψαρά
αλλά και στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη και το Αστραχάν, ξεκίνησαν στις 31 Οκτωβρίου 2011.
Η υψηλών προδιαγραφών παραγωγή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα και σε διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2012. Tη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει αναλάβει η κινηματογραφική εταιρεία FEELGOOD ENTERTAINMENT σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της SONY, SONY PICTURES HOME ENTERTAINMENT HELLAS.

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με την διεθνή διανομή της ταινίας, ο Γιάννης Σμαραγδής μαζί με τους συμπαραγωγούς και τους διανομείς της ταινίας, παρουσία του αντιπροέδρου της Sony Picture Home Entertainment, Matt Brown, δήλωσαν:
Ο Γιάννης Σμαραγδής μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του για τη νέα του ταινία: «Αυτό το έργο με τις αξίες που το διέπουν, θα ακουμπήσει πολλές ψυχές στις δύσκολες στιγμές που έρχονται». Ο Matt Brown δήλωσε σχετικά: «Οι μεγάλες ιστορίες πρέπει να λέγονται. Είδα τον Γιάννη Σμαραγδή και κατάλαβα το πάθος του για την ταινία». Ο ρώσος συμπαραγωγός της ταινίας, Fedor Popov, δήλωσε ενθουσιασμένος με το σενάριο της ταινίας, που το συνυπογράφει και Ρώσος, όπως αποκάλυψε, μία από τις αιτίες για την εμπλοκή του στα γυρίσματα της ταινίας.
Ο Λάκης Λαζόπουλος, πάντα στο πλευρό του Γιάννη Σμαραγδή από τα χρόνια του «Καβάφη», παρών κι εκείνος στη συνέντευξη τύπου, δήλωσε «εμείς οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να περπατάμε στα ταβάνια, γιατί ενώ έχουμε σημαντικά πρόσωπα να προβάλλουμε και σημαντικές ιστορίες να πούμε, τα τελευταία χρόνια συμπεριφερόμαστε σαν να μην μας ξέρουμε. Δεν ξέρουμε ότι υπήρξαμε».
Ο Γιώργος Παπαλιός, πρόεδρος του ΕΚΚ, έκανε λόγο για την πολύχρονη συνεργασία του με τον Γιάννη Σμαραγδή, που ξεκίνησε με την παραγωγή της πρώτης ταινίας του σκηνοθέτη, που δεν του απέφερε κάποιο όφελος χρηματικό, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη στήριξή του από το μετερίζι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «αν μου έφερνε και εμένα ως παραγωγού ένα ακόμη καλύτερο σενάριο από αυτό του “El Greco”, όπως είναι η περίπτωση του ʽΟ Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», θα έβγαζα κι εγώ χρήματα κάποια στιγμή», κατέληξε χαριτολογώντας.
O Κώστας Τριανταφυλλίδης, γενικός διευθυντής της SONY PICTURES HOME ENTERTAINMENT HELLAS, τόνισε στο λόγο του την σπουδαιότητα αυτής της μεγάλης συνεργασίας.
Το καστ της ταινίας αποτελεί συνδυασμό διεθνών και ελλήνων καταξιωμένων πρωταγωνιστών. Τα γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα (Χίο, Κρήτη, Μεσσήνη) και τη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη, Αστραχάν στην Κασπία Θάλασσα).
  • Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σμαραγδή
Γεννήθηκε το 1946 στo Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι.
Εμφανίζεται το 1972 με την μικρού μήκους ταινία «Δύο τρία πράγματα… » (12ʼ)με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, ενώ στη φιλμογραφία του ξεχωρίζουν οι μεγάλου μήκους ταινίες: «El Greco», το φιλμ που έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων φτάνοντας τους 1.200.000 θεατές τη χρονιά που προβλήθηκε, «Καβάφης», πολυβραβευμένη δημιουργία, με συμμετοχή σε 50 διεθνή Φεστιβάλ και μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, «Κελλί Μηδέν», «Αλαλούμ», «Το Τραγούδι της Επιστροφής», αλλά και πολυβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, όπως τα: «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», «Χατζημανουήλ», «Η δε πόλις ελάλησεν» κ.α
Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει διατελέσει καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – ΜΜΕ ενώ δίδαξε σενάριο και σκηνοθεσία σε σχολή κινηματογράφου. Έχει εκδώσει 2 βιβλία ως συγγραφέας: Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗ ΟΡΑΤΟΥ και ΚΑΒΑΦΗΣ - λογοτεχνική μορφή του σεναρίου ΚΑΒΑΦΗΣ, 1996 καθώς και το διήγημα Η ΕΛΑΦΙΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. Είναι μέλος εκ προσωπικοτήτων της Ένωσης Αμερικανών Σκηνοθετών.
  • Εταιρεία παραγωγής
ALEXANDROS FILM
Η Εταιρεία Αlexandros Film Co. Ltd ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή το 1985.Είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, με έμφαση στις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους υψηλής ποιότητος, στην τηλεόραση και το ντοκιμαντέρ.
Η Alexandros Film Co. Ltd προετοιμάζει και θα είναι η κύρια εταιρεία παραγωγής της ταινίας Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι, μια διεθνής συμπαραγωγή της οποίας τα γυρίσματα έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2011.


ΤΟ Τρέιλερ της ταινίας:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου