Ένα σημαντικό μινωικό κτίριο που χρονολογείται ανάμεσα στα 1.600 - 1.400 π.Χ. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Γαϊδουροφάς στην Ανατολή Ιεράπετρας και σε υψόμετρο 900 μέτρων.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για ένα σημαντικό κτίριο το οποίο με τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανασκαφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έπαυλη.
Να σημειωθεί, πως για την περιοχή κάνει λόγο στο ημερολόγιο του ο Άρθρουρ Έβανς όταν περνώντας από το σημείο το 1898, διαπίστωσε πως στο χώρο και παρά τις επιχώσεις, υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.
Η ανασκαφή γίνεται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί και χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη χρηματική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με επικεφαλής τον λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Παπαδάτο, και υποδιευθυντή τον Γεραπετρίτη αρχαιολόγο Κωστή Χαλικιά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Στο διάστημα των έξι εβδομάδων που διήρκεσε η φετινή πρώτη ανασκαφική περίοδος, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασκάψουν μέχρι το δάπεδο το εσωτερικό δύο δωματίων. Το κτίριο διασώζει όλες τις επιχώσεις του, δεν έχει υποστεί μεταγενέστερη σύληση και το κυριότερο, οι ένοικοι το εγκατέλειψαν μετά την καταστροφή του χωρίς να πάρουν μαζί τους τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.
Τα αίτια καταστροφής και οι λόγοι εγκατάλειψης του κτιρίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα και περαιτέρω στοιχεία αναμένεται να προκύψουν με την πρόοδο της ανασκαφής. Δείτε το βίντεο του flashnews.gr...
http://news.pathfinder.gr/culture/news/805410.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου