Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Βαρέθηκαν οι Παριζιάνοι τα λουκέτα των ερωτευμένων;

Μικρά λουκέτα περασμένα από επισκέπτες στο κιγκλίδωμα σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές γέφυρες του Παρισιού από, ενώ αρχικά περνούσαν απαρατήρητα, πήραν το χαρακτήρα διακήρυξης. Ωστόσο, η μόδα πέρασε και φαίνεται ότι έχουν κουράσει τους Παριζιάνους, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.
Αν στην αρχή οι επισκέπτες δρούσαν τη νύχτα, σύντομα η μόδα πέρασε και στο φως της ημέρας: φωτογραφίζονταν μπροστά στα λουκέτα τους και βιντεοσκοπούσαν το πέταγμα των κλειδιών στον Σηκουάνα.
Ο δήμος του Παρισιού εξέφρασε την ανησυχία του: μήπως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την αρχιτεκτονική μορφή του παρισινού τοπίου; Πριν από δύο χρόνια, κάποιος αφαίρεσε όλα τα λουκέτα από μια γέφυρα. Σε λίγους μήνες, όμως, επανεμφανίστηκαν λουκέτα όλων των μεγεθών και των χρωμάτων.
Για τα ζευγάρια απ' όλο τον κόσμο που επισκέπτονται το Παρίσι, αυτά τα λουκέτα είναι το σύμβολο του αιώνιου έρωτά τους. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και σε άλλες πόλεις, τη Σεούλ, τη Βουδαπέστη, τη Ρώμη και το Τόκιο.

Οι Παριζιάνοι θα έπρεπε να έχουν καταλάβει από την αρχή ότι, σε μια πόλη με 27 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, μια τέτοια τελετουργία έχει να κάνει με τον αιώνιο έρωτα.
Αντί, όμως, να μοιραστούν την αφελή χαρά που εκδήλωναν όλοι αυτοί οι Ρωμαίοι και οι Ιουλιέτες, πολλοί κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας εκνευρίστηκαν. Όχι μόνο επειδή ορισμένες γέφυρες, όπως η Pont de l'Archeveche και η Pont des Arts, μοιάζουν να βουλιάζουν κάτω από το βάρος των λουκέτων. Αλλά κι επειδή οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από έρωτα.
Στην καρδιά του έρωτα α-λα γαλλικά, γράφει η συντάκτρια του άρθρου, βρίσκεται η ιδέα της ελευθερίας. Όταν αγαπάς πραγματικά, θέλεις ο άλλος να είναι ελεύθερος, άρα να μπορεί ανά πάσα στιγμή να φύγει. Η αγάπη δεν έχει σχέση με την ιδιοκτησία ή την κατοχή.


Η αγάπη δεν είναι μια φυλακή, όπου ο ένας είναι σκλάβος του άλλου. Και η αγάπη δεν είναι φυσικά εμπόρευμα. Η αγάπη δεν είναι καπιταλιστική, είναι επαναστατική. Η πραγματική αγάπη δείχνει τον δρόμο προς την ανιδιοτέλεια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου