Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Εικόνες μιας άλλης εποχής στο πρώτο Μεσαιωνικό- Βυζαντινό Φεστιβάλ στην Καστοριά

Εικόνα της πόλης της Καστοριάς με την μοναδική της λίμνη
Εικόνα της πόλης της Καστοριάς με την μοναδική της λίμνη
 
Το βυζαντινό της «πρόσωπο» θα αποκαλύψει η Καστοριά σε όσους βρεθούν στην πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας το τριήμερο 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ομώνυμος Δήμος διοργανώνει το πρώτο Μεσαιωνικό και Βυζαντινό Φεστιβάλ.

Στο ξεχωριστό αυτό φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό, δόθηκε το όνομα «Αλεξιάδα» με αφορμή την αναφορά της Άννας Κομνηνής στην πόλη μέσα στο ιστορικό της κείμενο «Αλεξιάς», όπου περιγράφει την κατοχή της Καστοριάς από τους Νορμανδούς και την επική της απελευθέρωση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό το 1063 μ.Χ.
 Παντοκράτορας από το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς


Το φεστιβάλ έχει σκοπό να αναδείξει τη βυζαντινή παράδοση της Καστοριάς, μιας πόλης με διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία σε όλη την έκτασή της.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα ιστορικά μνημεία, που θα «αναδύουν» εικόνες και ήχους μιας άλλης εποχής, αλλά και στην υπαίθρια μεσαιωνική βυζαντινή αγορά (δρώμενο με κοστούμια εποχής, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα κι επαγγέλματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων), που θα λειτουργεί το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Βαν Φλητ.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει, παρέλαση των Σημαιοφόρων του Cavorigno από την περιοχή της Απουλίας, στην Ιταλία, με μεσαιωνικές στολές, λάβαρα και μουσική μπάντα, αλλά και μία σειρά από άλλα δρώμενα, με κορύφωση τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της ιστορικής παράδοσης της πόλης στον Αλέξιο Α' Κομνηνό.
 
Η Παναγία η Κουμπελίδικη, ίσως η πιο χαρακτηριστική εκκλησία της Καστοριάς

Ο Δήμος έχει φροντίσει και για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ, με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Τεχνολογία στη Βυζαντινή Πόλη: Διαδρομές κατασκοπείας στην Καστοριά».
 
Σπάνια απεικόνιση της Αγίας Τριάδας, από την Κουμπελίδικη


Υπεύθυνος του προγράμματος, που θέμα έχει τη σύνδεση της Τέχνης και της Τεχνολογίας με τη Γεωμετρία και την Αστρονομία στο Βυζάντιο, είναι ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Αλχασίδης.
 
Αυτή η εικόνα από το βυζ. μουσείο Καστοριάς με αφήνει πάντα άφωνη

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα, αλλά και να πληροφορηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (http://www.medievalkastoria.gr/alexiada/el).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου