Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ανασκαφές σε πάρκινγκ για τα λείψανα του Ριχάρδου Γ΄


 Βρετανοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν ανασκαφές κάτω από ένα πάρκινγκ αναζητώντας τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄, του τελευταίου μονάρχη από τον οίκο των Πλανταγενετών. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο βασιλιάς, που κυβέρνησε την Αγγλία μεταξύ 1483-5, ενταφιάστηκε σε ένα παρεκκλήσι στο Λέστερ μετά το θάνατό του στον πόλεμο των Δύο Ρόδων. Όμως το παρεκκλήσι κατεδαφίστηκε τον 16ο αιώνα και η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Ριχάρδου Γ΄ καλύπτεται από μυστήριο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ πιστεύουν ότι μάλλον τον έχουν εντοπίσει, κάτω από το πάρκινγκ του κτιρίου του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Richard III
Το Σάββατο οι αρχαιολόγοι έκαναν ηχοβολισμό του εδάφους και αύριο σκοπεύουν να ξεκινήσουν την ανασκαφή σε δύο σημεία. «Το ερώτημα είναι να καθορίσουμε το σημείο της εκκλησίας όπου τοποθετήθηκε η σορός», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ, εκ των διευθυντών του τμήματος
αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου. Παραδέχτηκε ότι είναι εξαιρετικα δύσκολο να βρεθούν τα λείψανα του βασιλιά αλλά, όπως είπε, «είναι μια πρόκληση που αναλαμβάνουμε με μεγάλο ενθουσιασμό».

Ο Ριχαρδος Γ'του Σαίξπηρ
 

Το έργο είναι του 1591 ή του 1592 — ό ποιητής του, άρα, εικοσιεπτά ως εικοσιοχτώ χρονών. Έχει κανένας το αίσθημα ενός ορμητικού δαιμόνιου, μεθυσμένου από τη δύναμη του, και που θέλει να τη δοκιμάσει σ' ένα θέμα απόκρημνο. Η Ιστορία του προσφέρει την πρώτη ύλη.


Είναι τα ματοβαμμένα περιστατικά που τερματίζουν τον Πόλεμο των δύο ρόδων. Με άσπρο τριαντάφυλλο για έμβλημά του ό οίκος των Γιόρκ, με κόκκινο ό οίκος των Λάνκαστερ, αλληλοπολεμιόνται και ξεσκίζουν στο μάκρος τριάντα χρόνων την 'Αγγλία. Στο ξεκίνημα, τους Λάνκαστερ και Γιόρκ ήταν μια και μόνη οικογένεια: οι Πλανταγενέτες. Ό Ριχάρδος, δούκας του Γκλόστερ, τελευταίος Πλανταγενέτης, φοβερά αδικημένος από τη φύση στο κορμί του, πανούργος όμως, θ’ ανέβει στο θρόνο με τ' όνομα Ριχάρδος Γ΄, υστέρα από μια σειρά εγκλήματα, και θα πέσει το 1485 στη μάχη του Μπόσγουωρθ, παραχωρώντας τη θέση του στον νικητή του, τον Ερρίκο του Ρίτσμοντ, πρώτο βασιλέα από τον οίκο των Τυδώρ.
Ο Κέιβιν Σπέισι στο ρόλο του Ριχάρδου Γ' σε μια εκπληκτική παράσταση πόυ ανέβηκε και στην Επιδαυρο
Η αντινομία ανάμεσα στη σωματική του διάπλαση και στις ουσιαστικές του ικανότητες δημιουργεί μέσα του την ανταρσία, τον εξερεθίζει. Απομονωμένος, εξ αιτίας της πρώτης, από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος, που το περιφρονεί εξ αιτίας της δεύτερης, παίρνει στάση εχθρική απέναντι σ’ όλους και σ’ όλα. Από εκεί και πέρα, κάθε μέσο του είναι πρόσφορο. Έχει τοποθετήσει τον εαυτό του έξω από τα μέτρα της κοινής ηθικής, όπως η Φύση τον τοποθέτησε έξω από την κοινότητα των ανθρώπων.Η αντινομία ανάμεσα στη σωματική του διάπλαση και στις ουσιαστικές του ικανότητες δημιουργεί μέσα του την ανταρσία, τον εξερεθίζει. Απομονωμένος, εξ αιτίας της πρώτης, από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος, που το περιφρονεί εξ αιτίας της δεύτερης, παίρνει στάση εχθρική απέναντι σ’ όλους και σ’ όλα. Από εκεί και πέρα, κάθε μέσο του είναι πρόσφορο. Έχει τοποθετήσει τον εαυτό του έξω από τα μέτρα της κοινής ηθικής, όπως η Φύση τον τοποθέτησε έξω από την κοινότητα των ανθρώπων.

Φράση που έμεινε ιστορική από το έργο:

KING RICHARD III:
A horse! a horse! my kingdom for a horse!

Το βασίλειό μου για ένα άλογο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου