Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Μια Λαρισαία της ρυθμικής στους Ολυμπιακούς

 
alt
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του καλοκαιριού, αλλά όχι η κορυφαία, καθώς από τα τέλη του επόμενου μήνα ο πλανήτης θα κινείται στους ρυθμούς της Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο όπου θα υπάρχει και μια λαρισινή συμμετοχή αυτή της Βασιλείας Ζάχου με την εθνική ομάδα του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική.
Η αθλήτρια της ΓΕΛ Βασιλεία Ζάχου ρίχνεται στη μάχη με στόχο να γίνει η δεύτερη Λαρισαία μεταλλιούχος ολυμπιονίκης, αφού ήδη η πρώτη ήταν χρυσή ήτοι η Φανή Χαλκιά στο στίβο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η 18χρονη αθλήτρια βρέθηκε στη Λάρισα μετά από μια τετραήμερη άδεια που της έδωσε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Λάρισα επισκέφτηκε και τα γραφεία της «Ελευθερίας» και μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε μια ενδιαφέρουσα προ... ολυμπιακή συζήτηση. Πρώτα απ’ όλα τη ρωτήσαμε αν είναι έτοιμη. Μας απάντησε: «Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρωσία, που μετέχουν οι ίδιες ομάδες πήραμε την έκτη θέση και αυτό σίγουρα είναι ενθαρρυντικό. Κάνουμε ένα πρόγραμμα μεγάλης δυσκολίας που αν το εκτελέσουμε τέλεια τότε μπορούμε να πάρουμε και μετάλλιο κάτι που θα είναι σημαντικό για μας».
*Πηγαίνεις στο Λονδίνο, είσαι η μοναδική Λαρισαία αθλήτρια, έχεις βοήθεια από πουθενά;
«Μόνο από τον σύλλογό μου την ΓΕΛ που κάνει τα πάντα για μένα και τους γονείς μου. Δυστυχώς δεν έχω χορηγούς αλλά και καμία βοήθεια από φορέα της πόλης. Θα μου άρεσε παράδειγμα να γίνω λαμπαδηδρόμος αλλά δεν πειράζει, ούτε η Χαλκιά ήταν... Κέρδισε πολλά περισσότερα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Μια επιτυχία σε κάνει περιζήτητη αλλά μέχρι να φθάσεις σ’ αυτήν είσαι δυστυχώς στην αφάνεια. Στην επιτυχία όλοι έρχονται κοντά...».
*Πώς και διάλεξες τη ρυθμική γυμναστική ως άθλημα....
«Ήρθαν στο σχολείο οι προπονήτριες της ΓΕΛ και με βρήκαν, συγκεκριμένα η Ναταλία Μπελίεβα όπου με διάλεξαν ανάμεσα από πολλά παιδιά. Δώδεκα χρόνια προσπάθειας ήρθαν να επιβραβευτούν με τη συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα που είναι το όνειρο κάθε αθλητή και αθλήτριας».
*Δυσκολίες συνάντησες;
«Αρκετές. Το βασικό ήταν ότι εδώ στη Λάρισα δεν είχαμε γυμναστήριο να προπονηθούμε. Γυρνούσαμε σαν τους τσιγγάνους από γυμναστήριο σε γυμναστήριο για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια προπόνηση. Από τη στιγμή βέβαια που μπήκα στην εθνική τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για μένα. Αλλά αυτό το άθλημα στην Λάρισα μπορεί να κάνει πολλά...Υπάρχουν πάνω από τριακόσια κορίτσια που ασχολούνται και φέρνουν μετάλλια στην πόλη, γίνεται πολύ καλή δουλειά».
*Είσαι η μοναδική Λαρισαία που συμμετέχει στην Ολυμπιάδα. Πώς αισθάνεσαι;
«Περήφανη γιατί εκπροσωπώ την πόλη μου. Δεν το κρύβω ότι όποια και αν είναι η εξέλιξη του αγώνα στο Λονδίνο δεν θα φύγω από την πόλη. Ήδη έχω περάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία χάρη στις ευρωπαϊκές επιτυχίες αλλά όνειρό μου είναι να γίνω προπονήτρια στην ΓΕΛ και να μάθω και στα νέα κορίτσια τα μυστικά του αθλήματος. Η ρυθμική είναι όλη μου η ζωή»
*Από το Λονδίνο έχεις πάρει γεύση...
«Ναι μετείχα στο δοκιμαστικό τεστ. Μου άρεσε και τις μέρες των αγώνων θα είναι ακόμα καλύτερο»
Η Βασιλεία Ζάχου που αν κερδίσει το μετάλλιο θα το αφιερώσει στη γιαγιά της που την έχασε πριν από ένα χρόνο αλλά τη θυμάται πάντα(φέρνει και το όνομά της) γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1994 και στη ρυθμική τη μύησαν η Γκαλίνα Μπελομπλάζοβα και η Ναταλία Μπελίεβα. Πάντως εκτός από την πετυχημένη δράση της στη ρυθμική γυμναστική είχε και πετυχημένες σχολικές επιδόσεις αφού στο Μουσικό Γυμνάσιο ήταν αριστούχος όπως και στο Λύκειο.
Έχει πρότυπο την ολυμπιονίκη Μπεσόνοβα την οποία γνώρισε από κοντά ενώ εκτός από τη ΓΕΛ την βοήθησε και η ομοσπονδία (ειδικά ο πρόεδρος κ. Βασιλειάδης) με την προπονήτρια της Τζένη Παπαδοπούλου και τη χοροδιδάσκαλο Γωγώ Αργύρη. Μάλιστα είναι τόσο πωρωμένη με τη ρυθμική που όταν τη ρωτήσαμε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μας είπε: «Δεν με ενδιαφέρει η διοργάνωση και δεν την παρακολουθώ, όμως θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία του 2004 και να το κατακτήσει»
Μακάρι και η Βασιλεία Ζάχου να χαρίσει στους Λαρισαίους στιγμές του 2004 όταν η Λαρισαία Φανή Χαλκιά στέφθηκε ολυμπιονίκης. Και η συνοικία ολυμπιονικών της Λάρισας δικαιούται να αυξηθεί... Μάλιστα η Βασιλεία Ζάχου που στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγωνίσθηκε με οστικό οίδημα σκοπεύει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να βγάλει ασπροπρόσωπους όσους πίστεψαν σ’ αυτήν.
Εφ. Ελευθερία (Σωτήρης Κέλας)



ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Στην κόψη του... ξυραφιού η Εθνική Ανσάμπλ

ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΒΑΣΩ ΖΑΧΟΥ

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012
Στην 9η θέση βρίσκεται η εθνική ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος από τα δύο συνολικά των προκριματικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Μαριάνθη Ζαφειρίου, Αλεξία Κυριαζή, Ελένη Δόικα, Εύη Λουκάγκου, Βάσω Ζάχου, βαθμολογήθηκε με 25.875 βαθμούς στο πρόγραμμα με πέντε μπάλες. Συγκεκριμένα, τα κορίτσια του ανσάμπλ έλαβαν 8.425 βαθμούς στη δυσκολία, στο καλλιτεχνικό μέρος συγκέντρωσαν 8.800 και στην εκτέλεση 8.650 βαθμούς από τους κριτές. Ένσταση υπέβαλε η ελληνική ομάδα, την οποία όμως απέρριψαν οι κριτές.
Σήμερα (16.50 με την Ελλάδα να εμφανίζεται δεύτερη), οι Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βασιλεία Ζάχου, Ευδοκία Λουκάγκου και Αλεξία Κυριαζή θα αγωνιστούν στις τρεις κορδέλες και δύο στεφάνια και από τη συνολική βαθμολογία των δύο προγραμμάτων θα προκύψει η συνολική, με τις πρώτες οκτώ ομάδες να προκρίνονται στον τελικό της Κυριακής (15:30).
Στην 1η θέση, η Ρωσία με 28.375 βαθμούς στις πέντε μπάλες, 2η η Ιταλία με 28.100 βαθμούς και 3η η Λευκορωσία με 27.900 μέχρι στιγμής στα προκριματικά.
Αποτελέσματα
1. Ρωσία 28.375
2. Ιταλία 28.100
3. Λευκορωσία 27.900
4. Βουλγαρία 27.250
5. Ισπανία 27.150
6. Ουκρανία 27.050
7. Ιαπωνία 26.725
8. Ισραήλ 26.500
9. Ελλάδα 25.875
10. Γερμανία 24.500
11. Μεγάλη Βρετανία 24.150
12. Καναδάς 24.050
Παπαδοπούλου: «Ο αγώνας συνεχίζεται»
Η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Τζένη Παπαδοπούλου, δήλωσε: «Το πρόγραμμά μας ήταν πολύ καλά εκτελεσμένο. Αξίζαμε να πάρουμε οπωσδήποτε πάνω από 26,000 βαθμούς, δεν το συζητώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας κράτησαν τόσο χαμηλά. Είμαι πάντως υπερήφανη για τα κορίτσια. Βγάλανε την ψυχή τους, αγωνίστηκαν ως πραγματικές Ελληνίδες. Μας γεμίζει υπερηφάνεια το γεγονός ότι ήρθαν σ’ αυτή την κορυφαία διοργάνωση και δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους, κόντρα σ’ όλες τις δυσκολίες», δήλωσε αρχικά η Τζένη Παπαδοπούλου και κατέληξε: «Συνεχίζουμε με πίστη τον αγώνα μας, δεν έχει τελειώσει τίποτε. Θέλαμε και αξίζαμε να είμαστε πιο κοντά στην οκτάδα, έχοντας μια βαθμολογία αντιπροσωπευτική της εμφάνισής μας. Ωστόσο, στις κορδέλες / στεφάνια μπορούν να γίνουν ανατροπές, αφού πρόκειται για δύσκολο συνδυασμό οργάνων. Θα προσπαθήσουμε για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση και για την είσοδο στον τελικό».

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=10&aid=41934


ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΖΑΧΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

«Εκλαψα από χαρά και συγκίνηση...»

ΤΟΝΙΣΕ ΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΕΝΣΤΑΣΗ

Την τιμητική της είχε χθες η Λαρισαία Βασιλεία Ζάχου καθώς ήταν συνεχώς σε... πρώτο πλάνο από την κρατική τηλεόραση. Η αθλήτρια της ΓΕΛ λίγο μετά την ολοκλήρωση των αγώνων με την Εθνική Ανσάμπλ μίλησε στην «Ε» και εξέφρασε τα συναισθήματά της:
«Εκτιμώ πως έπρεπε να δικαιωθούμε στην ένσταση. Εμείς πάντως το χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε. Ακόμα και μέσα στο ταπί όταν κάναμε την τελική πόζα. Εγώ και οι συναθλήτριές μου κλάψαμε από συγκίνηση και την ένταση του αγώνα. Είμαστε χαρούμενες γι΄ αυτό που δείξαμε, τόσο εμείς οι αθλήτριες όσο και οι προπονήτριές μας όσο και το ελληνικό κοινό που ήρθε να μας υποστηρίξει. Φιλιά πολλά στην Ελλάδα και ξέρω πως ακόμα και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν στο Λονδίνο να μας υποστηρίξουν θα το κάνουν από μακριά. Είμαι χαρούμενη με την προσωπική μου απόδοση αλλά και την απόδοση της ομάδας μου. Κάναμε καλή δουλειά όλον αυτό τον καιρό και δείξαμε το πρόγραμμά μας όπως ακριβώς το δουλεύαμε τόσο καιρό».
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου