Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Το Curiosity ταυτοποίησε το πρώτο πέτρωμα του Άρη

Το Curiosity ταυτοποίησε το πρώτο πέτρωμα του Άρη

Το ρομπότ Curiosity, το οποίο προσεδαφίσθηκε στον Άρη στις αρχές Αυγούστου, ταυτοποίησε το πρώτο πέτρωμα, μεγέθους γροθιάς, χάρις σε μία μικρή κάμερα γαλλικής σύλληψης και το πρώτο αυτό επίτευγμα προαναγγέλλει ένα ελπιδοφόρο μέλλον, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Το ρομπότ της NASA έστρεψε για λίγα λεπτά την κάμερα ChemCam πάνω σε μία κροκάλα, τονίζει στην ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία. «Είναι λίαν ενθαρρυντικό. Μπορούμε να αναμένουμε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις με την ChemCam, η οποία μέλλει να αναλύσει χιλιάδες στόχους μέσα στην επόμενη διετία», τονίζει ο Σιλβέστρ Μορίς, ένας από τους υπευθύνους του προγράμματος Chem Cam στο Ινστιτούτο Ερευνών Αστροφυσικής και Πλανητολογίας (Itap) της Τουλούζης, στη Γαλλία.

Για την πρώτη αυτή πέτρα, «τα ληφθέντα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα απ' όσα είχαμε στις δοκιμές επί γήινου εδάφους», τόνισε ο Γάλλος ερευνητής, ένας από τους εμπνευστές της κάμερας μαζί με το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Cnes). Η ChemCam αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του Curiosity κι ένα από τα πλέον ορατά, καθώς βρίσκεται τοποθετημένη στην κορυφή ενός στύλου στο πρόσθιο τμήμα του ρομπότ, θυμίζοντας την όψη ενός κυκλώπειου ματιού.

Το καινοτόμο αυτό εξάρτημα αποτελείται από ένα λέιζερ, ένα τηλεσκόπιο και μία κάμερα και δύναται να πραγματοποιεί μία πρώτη ανάλυση των πετρωμάτων και του εδάφους γύρω από το Curiosity σε μία απόσταση έως και 9 μ. από αυτό. Η ChemCam πέρασε 30 ακτίνες λέιζερ σε 10'' πάνω στο πέτρωμα, που ονομάστηκε Coronation.

«Λάβαμε πολλά μηνύματα από την Coronation», θριαμβολόγησε ο Ρότζερ Γουάιενς, ο οποίος προΐσταται της ανάλυσης του ερευνητικού έργου της ChemCam στο αμερικανικό εργαστήριο του Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό, έναν από τους συμπαραγωγούς του εξαρτήματος. Ο επιστήμονας δεν έκρυβε τη χαρά του για τα δεδομένα, καθώς για την κατασκευή της κάμερας απαιτήθηκε δουλειά 8 ολόκληρων ετών.

Το ρομποτικό όχημα στόχευσε το πέτρωμα το οποίο βαφτίστηκε «Στέψη»- μεγέθους γροθιάς- με 30 παλμούς για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 10 δευτερολέπτων, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο κέντρο Jet Propulsion Laboratory κοντά στο Λος Άντζελες. Κάθε παλμός προσφέρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βατ ενέργειας για περίπου πέντε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, και η ισχυρή έκρηξη φωτός στην επιφάνεια του βράχου, αποκαλύπτει λεπτομέρειες της βασικής χημείας του.

Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα, που ονομάζεται Χημεία-και-κάμερα (ChemCam) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις. Η συγκεκριμένη τεχνική ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου.

Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα εξετάσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του βράχου, τον οποίο οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ονόμασαν «Στέψη».

Το μέλος της ερευνητικής ομάδας Σιλβέστρ Μόρις του ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας είπε ότι εξεπλάγη από την επιτυχία καθώς τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από τις δοκιμές στη Γη. Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι. Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη. Η διετή αποστολή του έχει ως στόχο να εξακριβώσει εάν ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

Το ρομπότ βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 12 χλμ. από τις υπώρειες του όρους Sharp, ύψους 5.000 μ.

http://news.gr.msn.com/science/%CF%84%CE%BF-curiosity-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου