Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

O αρχαιότερος χάρτης!

 

Πρόκειται για μία απεικόνιση της χερσονήσου της Απουλίας, σε ένα κομμάτι λουστραρισμένου πήλινου βάζου, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο ενός γραμματοσήμου.Ο χάρτης της Σολέτο (Σύλλιθος), όπως ονομάζεται, ανακαλύφθηκε από τον Βέλγο αρχαιολόγο Τιερί βαν Κόμπερνολ, από το πανεπιστήμιο του Μονπελιέ,αλλά η υπαρξή του παρέμεινε κρυφή εώς ότου διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες.Ο συγκεκριμένος χάρτης θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός από τούς ειδικούς.
Στο χάρτη έχουν χαραχτεί τα ονόματα πόλεων με ελληνικούς χαρακτήρες καί μια κουκίδα υποδεικνύει τα σημεία όπου βρισκόταν καθεμιά από αυτές, όπως και στους σύγχρονους χάρτες. Στην δυτική πλευρά της Απουλίας σημειώνεται η ελληνική λέξη Τάρας, στο σημερινό κόλπο τού Τάραντα, ενώ οι ονομασίες των πόλεων είναι στην αρχαία διάλεκτο πού χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά έχουν καταγραφεί με ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι θάλασσες γύρω από τη χερσόνησο - ο κόλπος του Τάραντος και το Ιόνιο Πέλαγος - υποδηλώνονται με δύο παράλληλες, κυματοειδείς γραμμές. Αρκετές από τις 13 πόλεις πού σημειώνονται στον χάρτη,όπως η Οτράντο (ΗΥδρούσα), η Σολέτο, η Ουγκέντο καί η Λεύκα (η σημερινή Σάντα Μαρία ντι Λέουκα),υπάρχουν εώς σήμερα. Ήταν γνωστό από την αρχαία ελληνική γραμματεία ότι οι Έλληνες είχαν κατανοήσει την ανάγκη γιά αποτύπωση των γεωγραφικών χαρακτηριστικών μιάς περιοχής καί ότι κάποιοι είχαν σχεδιάσει χάρτες αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε βρεθεί μια τέτοια αποτύπωση.
Έτσι, ο χάρτης του Σολέτο,πέραν από ότι αποτελεί τον αρχαιότερο γεωγραφικό χάρτη της κλασικής αρχαιότητας,είναι καί η πρώτη απόδειξη ότι οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν χάρτες πολύ πριν από τους Ρωμαίους.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο χάρτης τού Σολέντο είναι σύγχρονος του Πυθαγόρα, ο οποίος είχε ιδρύσει μία φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα, στη σημερινή Καλαβρία,από την άλλη πλευρά τού κόλπου τού Τάραντα.
Αν και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να συνδέσουν το χάρτη με τη σχολή, εντούτοις ο Πυθαγόρας λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι η θέση ορισμένων άστρων στον ουράνιο θόλο διέφερε από περιοχή σε περιοχή καί υπονόησε τη σφαιρικότητα της Γης, υπόθεση πού αποτέλεσε τη βάση της σύγχρονης χαρτογραφίας.

Πηγή: http://unews.pathfinder.gr/culture/o-arhaioteros-harths.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου