Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ολυμπιακοί του Μόντρεαλ-1976:Νάντια Κομανέτσι Το απόλυτο δεκάρι


komanetsi1


Η Νάντια Κομανέτσι ήταν 14 ετών το 1976, όταν βαθμολογήθηκε στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ του Καναδά με εκείνο το τέλειο «δεκάρι».
Όταν η μικροσκοπική 14χρονη Ρουμάνα τελείωσε το πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς, ο ηλεκτρονικός πίνακας έδειξε «1,00!» ­ το τέλειο 10,00 δεν χωρούσε… Ως το τέλος των Αγώνων είχε πάρει επτά «δεκάρια», πέντε μετάλλια ­ τρία χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο ­ και είχε αλλάξει για πάντα το άθλημα της γυμναστικής.

Είναι φύσει αδύνατον ο μέσος άνθρωπος να σκεφθεί τη γυμναστική και να μην ανατρέξει αμέσως το μυαλό του στη Νάντια Κομανέτσι. Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας. Η μητέρα της, όταν ήταν έγκυος σε αυτήν, έβλεπε μια ταινία που η κύρια πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια, γι' αυτό αποφάσισε να δώσει στην κόρη της αυτό το όνομα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Άντριαν.
Όλα ξεκίνησαν στα 6 της, όταν το μυθικό ζεύγος προπονητών Κάρολι, ο Μπέλα και η Μάρτα, την εντόπισαν να κάνει τροχούς και την δέχτηκαν στο πειραματικό σχολείο γυμναστικής του Ονέστι. Στα γρανάζια της ενόργανης από την ηλικία των έξι ετών, η γλυκιά Νάντια έκανε το διεθνές ντεμπούτο της το 1971 και σιγά σιγά το θάρρος, η τεχνική και η μοναδική ευλυγισία της την έφεραν στο πιο ψηλό σκαλί ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους στο άθλημα και προκαλώντας πολλές συναθλήτριές της να τη μιμηθούν.

Ως το 1976, η Κομανέτσι δεν είχε ιδέα για την ακτινοβολία των Ολυμπιακών. Το σημείο-σταθμός στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή στους Θερινούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί η μικρή άγνωστη Νάντια (14 χρονών), αφήνει με ανοιχτό το στόμα τους κριτές του αγωνίσματος όταν στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10. Το άστρο της Νάντια έλαμψε σε ολόκληρο το πλανήτη.

Όταν επέστρεψε στη Ρουμανία, έπρεπε να ζήσει όπως όλοι οι συμπατριώτες της. Τα τείχη στο Βουκουρέστι δεν γκρεμίστηκαν για να περάσει η Ολυμπιονίκης και έπρεπε να στέκεται στις ουρές για να προμηθευτεί τα προς το ζην, ενώ παράλληλα την παρακολουθούσε η αστυνομία ­ η Σεκιουριτάτε του καθεστώτος. Δεν έτυχε ειδικής μεταχείρισης αν και οι φήμες την ήθελαν να διατηρεί σχέση με τον γιο του Νικολάι Τσαουσέσκου, ηγέτη ως το 1989 του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας. Εντονες φήμες κυκλοφόρησαν κατά καιρούς ότι ο φερόμενος εραστής της δεν τη θαύμαζε απλώς: ο θαυμασμός του, στα όρια της παθολογίας, λέγεται ότι τον μετέτρεπε συχνά σε βασανιστή της, ενώ άλλες φήμες λένε πως κάποτε της έβγαλε τα νύχια όταν εκείνη θέλησε να αποκρούσει τον έρωτά του. Από το 1976 και ως τους Ολυμπιακούς της Μόσχας, το 1980, τη Νάντια περιέβαλλαν μυστηριώδεις φήμες για απόπειρες αυτοκτονίας και διατροφικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, όπως η ίδια είχε δηλώσει, απλώς είχε πιει κατά λάθος σαμπουάν και έκανε πλύση στομάχου, ενώ μια φορά χρειάστηκε να χάσει οκτώ κιλά σε τρεις εβδομάδες για να πάρει μέρος σε κάποιους αγώνες.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 ήταν πια γυναίκα 18 χρονών. Κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια, και ήταν κατόρθωμα, παρά την απίστευτη πίεση που της ασκούσαν οι Ρώσοι οι οποίοι αποτελούσαν την πλειονότητα των θεατών του σταδίου. Ως γνωστόν, το καθεστώς της Ρουμανίας τηρούσε σαφείς αποστάσεις από την τότε ΕΣΣΔ και τις δορυφορικές προς αυτή χώρες του ανατολικού μπλοκ τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρχε μεγάλη κόντρα πολιτική μεταξύ ηγετών. Αποτέλεσμα αυτής της κόντρας ήταν η Νάντια Κομανέτσι να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης και πιο συγκεκριμένα όταν εκτελούσε τα αγωνίσματά της στις ασκήσεις εδάφους όλοι οι Μοσχοβίτες την αποδοκίμαζαν. «Την ώρα που προσπαθούσε να συγκεντρωθεί, οι Ρώσοι τής φώναζαν: "Πέσε, Νάντια, πέσε"» είχε καταγγείλει αργότερα ο προπονητής της, ο Μπέλα Κάρολι.

Η Κομανέτσι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενόργανη γυμναστική το 1981.

Ως το 1989 οι ρουμανικές αρχές τής είχαν απαγορεύσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό και την παρακολουθούσαν διαρκώς για να μην αποδράσει από τη χώρα. Αλλά ο Κωνσταντίν Παναΐτ, ένας παντρεμένος οικοδόμος, τη βοήθησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Τότε είχε προκαλέσει κακή εντύπωση με τα δικτυωτά και το βαρύ μεϊκάπ που φορούσε αλλά και με την επιθετική συμπεριφορά της. «Ημουν πολύ συγχυσμένη, πολύ φοβισμένη» λέει σήμερα.

Παρά την πληθώρα των δραστηριοτήτων της (ταξίδια σε όλο τον κόσμο, ομιλίες, φιλανθρωπίες), στο μυαλό όλων έχει μείνει σαν «η Νάντια», το κορίτσι που όταν ανέβαινε στη δοκό και στα υπόλοιπα όργανα χάριζε γύρω της μοναδική μαγεία.
Σε μια συνέντευξη της πριν χρόνια είπε: «τώρα, είμαι μια γυναίκα 42 χρόνων που ζει έντονα το παρόν και δεν θέλει να γυρίζει στο παρελθόν. Όταν γυρίζεις στο παρελθόν, θέλεις μετά να το αλλάξεις. Κι εγώ δεν θέλω να αλλάξω τίποτε από τη ζωή μου. Ούτε τα καλά ούτε τα άσχημα. Γιατί τότε θα ήμουν κάποια άλλη, και όχι αυτή που είμαι τώρα».
«Αν περιέγραφα τον εαυτό μου με δύο λέξεις, θα έλεγα ότι η Νάντια είναι ένα άτομο με φτερά που θέλει συνέχεια να πετάει. Ο μόνος που με "έπιασε" ήταν ο Μπαρτ. Αλλά αυτό συνέβη επειδή μάλλον το ήθελα κι εγώ. Άλλωστε στον έρωτα, όπως και στη ζωή, όλα είναι αμοιβαία...».

Σήμερα στην ηλικία των 50, ευτυχισμένη, ζει στην Οκλαχόμα με τον σύζυγό της κι επίσης ολυμπιονίκη παλαιό αμερικανό σταρ της γυμναστικής Μπαρτ Κόνερ, τον οποίον παντρεύτηκε με ορθόδοξο γάμο στη Ρουμανία την άνοιξη του 1996. Διευθύνει μια Ακαδημία Γυμναστικής, ασχολείται με την τηλεόραση ως σχολιάστρια και γράφει μια στήλη στο περιοδικό «International Gymnast». Όνειρο της, να ιδρύσει Ακαδημία Γυμναστικής στο Βουκουρέστι, αφού ήδη είναι επίτιμη πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας. Δικαίωση για την Νάντια Κομανέτσι αποτελεί το γεγονός πως η λάμψη της παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

http://www.gooo.gr/news/afieromata/nantia-komanetsi.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου