Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

CERN - Με κομμένη την ανάσα για το «Σωματίδιο του Θεού»

  
Με κομμένη την ανάσα για το «Σωματίδιο του Θεού»Με κομμένη την ανάσα περιμένει η διεθνής επιστημονική κοινότητα να ακούσει πως επιτέλους... βρέθηκε το «Σωματίδιο του Θεού».
Οι σχετικές ανακοινώσεις για τον εντοπισμό ή μη του «μποζονίου Χιγκς» αναμένεται να γίνουν σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών CERN την Τετάρτη, ενώ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι επιστήμονες πρόκειται να δηλώσουν ότι «κατά 99,99% βρήκαν το σωματίδιο-φάντασμα χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχαν ούτε οι γαλαξίες ούτε οι πλανήτες, αλλά ούτε βεβαίως και οι άνθρωποι».
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες που εργάζονται στο CERN κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα όσα πρόκειται να ανακοινώσουν στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης και καλούν τη διεθνή κοινότητα «να κάνει υπομονή για λίγες ακόμη ώρες», το γεγονός και μόνο ότι έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση οι σημαντικότεροι θεωρητικοί φυσικοί του πλανήτη -ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην ύπαρξη του στοιχειώδους σωματιδίου- έχει οδηγήσει άπαντες στο συμπέρασμα ότι το πείραμα... πέτυχε.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του 79χρονου Τομ Κιμπλ, επίτιμου καθηγητή Φυσικής στο Ιμπίριαλ Κολετζ του Λονδίνου, ο οποίος μόλις έλαβε την πρόσκληση για τη συνέντευξη Τύπου επεσήμανε πως «υποψιάζομαι ότι για να μας ζητάνε να συμμετάσχουμε στη συνάντηση στις 4 Ιουλίου, τα νέα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλά».
Υπενθυμίζεται ότι δύο ομάδες επιστημόνων (τις οποίες τα ΜΜΕ αποκαλούν «Κυνηγούς του Χιγκς») προσπαθούν εδώ και δύο χρόνια να εντοπίσουν το λεγόμενο «Σωματίδιο του Θεού» -το οποίο πρωτοαναφέρθηκε το 1948- αναλύοντας το προϊόν των μίνι μπιγκ-μπανγκ που δημιουργούνται από τον επιταχυντή του CERN. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο εντοπισμός του μποζονίου Χιγκς αποτελεί το «τελευταίο κομμάτι του παζλ» για την κατανόηση του Σύμπαντος.
HMEΡΗΣΙΑ, 2/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου