Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

CERN: Βρήκαμε ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει σε όσα ξέρουμε για το μποζόνιο του Χιγκς - Δείτε ζωντανά την παρουσίαση από τη Γενεύη


 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου των επιστημόνων του CERN για τα αποτελέσματα της αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς, γνωστού και ως σωματίδιο του Θεού. Οι ερευνητές τονίζουν πως «εντόπισαν ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει στην περιγραφή του Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.«Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια», λένε οι υπεύθυνοι της έρευνας.
«Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό όσο ζω», δήλωσε ο Πίτερ Χιγκς, ο βρετανός φυσικός που έδωσε το όνομά του στο σωματίδιο και διατύπωσε, μαζί με άλλους ειδικούς, τη θεωρία για την ύπαρξή του τη δεκαετία του '60.


Ο βρετανός επιστήμονας παρακολούθησε συγκινημένος την ανακοίνωση μέσα στο αμφιθέατρο του CERN.


Οι ειδικοί πάντως, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη πριν από τον Οκτώβριο.


H παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεκίνησε στη Μελβούρνη στις 10 ώρα Ελλάδας, όπου πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο Φυσικής υψηλών ενεργειών, καθώς και στο αμφιθέατρο του CERN στη Γενεύη. Είναι διαθέσιμη ως
webcast στο δικτυακό τόπο του CERN.

Στην παρουσίαση είναι παρόντες ο βρετανός Πίτερ Χιγκς, που έδωσε το όνομά του στο σωματίδιο, και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για τον μηχανισμό του Χιγκς στις αρχές της δεκαετίας του 1960.


Παρά την απαγόρευση δηλώσεων που είχε επιβληθεί στους ερευνητές, ανεπίσημες δηλώσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα αποκάλυψαν ότι οι ανιχνευτές ATLAS και CMS, κατέγραψαν ίχνη ενός σωματιδίου που μοιάζει με το μποζόνιο του Χιγκς.


Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς.

Σε περίπτωση που το Χιγκς τελικά δεν υπάρχει, ή δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με το αναμενόμενο, οι θεωρητικοί φυσικοί θα αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν, πιθανώς εκ βάθρων, το αγαπημένο τους Καθιερωμένο Μοντέλο, δηλαδή τις εξισώσεις που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων.


Στην αρχική του μορφή, το μοντέλο ήταν ασύμβατο με την έννοια της μάζας. Οι Πίτερ Χιγκς και άλλοι ερευνητές πρότειναν την ύπαρξη ενός πεδίου, του πεδίου Χιγκς, το οποίο από μαθηματική άποψη λύνει το πρόβλημα: όσο μεγαλύτερη «αντίσταση» συναντά ένα σωματίδιο καθώς περνά μέσα από το πεδίο, τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του.


Το μποζόνιο του Χιγκς είναι μια εκδήλωση αυτού του μηχανισμού, επομένως η ανακάλυψή του θα επιβεβαίωνε ότι το πεδίο του Χιγκς είναι όντως αυτό που δίνει στην ύλη τη μάζα της.


Η πιθανότητα να έχει όντως ανακαλυφθεί ένα σωματίδιο σαν το Χιγκς στο CERN ενισχύεται από τα δεδομένα που παρουσίασαν τη Δευτέρα ερευνητές του αμερικανικού επιταχυντή Tevatron στο εργαστήριο Fermilab: Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στον προκάτοχο του LHC δείχνει ότι η πιθανότητα να ανιχνεύθηκε κάτι που μοιάζει με το Χιγκς φτάνει το 999 τοις χιλίοις.
tanea.gr, 4/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου