Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας | Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα


 
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της το 1983 ως σήμερα, ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, έχει συμβάλλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρισα, την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας και πανελλαδικά.
Από το Νοέμβριο του 2003 λειτουργεί στο νέο ιδιόκτητο κτήριο όπου εκτίθεται μέρος της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, 150 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.
Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της, διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και άλλες σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία, φορείς ("Τέχνη και Κινηματογράφος στη Ρώσικη πρωτοπορία"- συνεργασία με Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Γ. Ιακωβίδης - συνεργασία με Εθνική Πινακοθήκη, Κ. Πανιάρας "Τοπία και Ουτοπία", Γ. Λαζόγκας "η τιμωρία των σειρήνων").
Στο αίθριο του 1ου ορόφου διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής (Β. Δημητρέας, Γ. Μήλιος, Mail Art, Α. Κομιανού).
Η Μόνιμη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στη διάθεση και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης
Δημιουργήθηκαν κείμενα που περιγράφουν 150 από τα έργα της Μόνιμης Συλλογής και με τη σημαντική βοήθεια της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης οι περιγραφές αυτές αποτυπώθηκαν στη γλώσσα Braille. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναρτούνται σε 25 έργα, οι περιγραφές τους σε κείμενα Braille. Τα πρώτα 25 ήδη έχουν τοποθετηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Μόνιμης συλλογής.
Η συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα είναι διαθέσιμη και σε ΨΗΦΙΑΚΗ μορφή.


Η επίσημη ιστοσελίδα της Πινακοθήκης :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου