Σπηλαιογραφίες τουλάχιστον 40.000 ετών στην Ευρώπη
Κόκκινες στάμπες, αποτυπώματα χεριών και σχέδια ζώων συνθέτουν την αρχαιότερη γνωστή τέχνη, που έχει βρεθεί έως τώρα σε σπήλαια της Ευρώπης. Οι περίφημες τοιχογραφίες σε συνολικά 11 τοποθεσίες της Ισπανίας, περιλαμβανομένων των σημείων που έχουν κηρυχτεί παγκόσμια κληρονομιά, στις περιοχές Αλταμίρα, Ελ Καστίγιο και Τίτο Μπουστίγιο, έχουν προ καιρού αναγνωριστεί για την παλαιότητά τους. Αλλά αποδεικνύονται ακόμη πιο παλιές.
Οι ερευνητές τώρα χρησιμοποίησαν νέες βελτιωμένες τεχνικές αξιολόγησης της ηλικίας των ευρημάτων για να προβούν σε μια πιο σωστή εκτίμηση. Ενα από τα σύμβολα, ένας ξεθωριασμένος κόκκινος «δίσκος», λένε ότι είναι τουλάχιστον 40.000 ετών. «Στην Καντάμπρια του Ελ Καστίγιο βρίσκουμε χνάρια παλάμης που έχουν σχηματιστεί με την πίεση του χεριού στην μπογιά και στον τοίχο του σπηλαίου», εξήγησε ο δρ Αλιστερ Πάικ από το Πανεπιστήμιο Μπρίστολ της Βρετανίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το πόρισμά της στο περιοδικό Science.
«Κατά την εκτίμησή μας, μια από τις τοιχoγραφίες –ο «Πίνακας των Χεριών– είναι ηλικίας τουλάχιστον 37.000 ετών και πολύ κοντά σε αυτόν βρίσκεται ένας κόκκινος δίσκος που δημιουργήθηκε με την ίδια τεχνική και πρέπει να είναι τουλάχιστον 40.000 ετών.
«Αυτή η τέχνη αποδεικνύεται η αρχαιότερη της Ευρώπης, κατά τουλάχιστον 4.000 χρόνια», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. Είναι επίσης η πιο παλαιά τέχνη στα σπήλαια ολόκληρου του κόσμου, για την οποία έχουμε αξιόπιστη χρονολόγηση.
Η ερευνητική ομάδα έκανε τη νέα εκτίμησή της για την ηλικία των ευρημάτων, εξετάζοντας την κρούστα ασβεστίτη που έχει δημιουργηθεί πάνω από τις ζωγραφιές. Αυτό το υλικό χτίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που φτιάχνονται οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες μέσα σε μια σπηλιά. Στην πορεία, ο ασβεστίτης ενσωματώνει μικρές ποσότητες φυσικά παραγόμενων ραδιενεργών ατόμων του ουρανίου. Αυτά τα άτομα αποσυντίθεται σε θόριο, με σταθερούς ρυθμούς στο πέρασμα των ετών και η ποσότητα των δύο διαφορετικών στοιχείων σε οποιοδήποτε δείγμα μπορεί, συνεπώς, να χρησιμοποιηθεί ως ρολόι, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που πρωτοσχηματίστηκε η στρώση ασβεστίτη πάνω στη ζωγραφιά. Εκτιμήσεις με βάση τη σχέση ουρανίου και θορίου γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά η τεχνική έχει βελτιωθεί τώρα τόσο, που αρκεί μόνο ένα μικροσκοπικό δείγμα για να πάρεις ακριβές αποτέλεσμα. Οι πιο παλιές ημερομηνίες συμπίπτουν με την πρώτη γνωστή μετανάστευση εντός της Ευρώπης σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens). Πριν από περίπου 41.000 χρόνια, όμως, ήταν οι Νεάντερταλ, αυτοί που κυριαρχούσαν στην ήπειρο. Συνεπώς εργασίες του δόκτορα Πάικ και των συναδέλφων του εγείρουν το ερώτημα «ποιος» από τους δύο τελικά ήταν ο δημιουργός εκείνης της ζωγραφικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου