Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια τιμή σε Ελληνίδα επιστήμονα

BΡΑΒΕΙΟ KΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΕΟΥ EΡΕΥΝΗΤΗ

Παγκόσμια τιμή σε Ελληνίδα επιστήμονα

Η διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου Ζ. Νικολακοπούλου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την εργασία της. Η βιολόγος από τη Μεσσηνία μελέτησε τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου

Η Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Μετά τις σπουδές της στο ΑΠΘ συνέχισε το ερευνητικό της έργο στο Λονδίνο, όπου διαπρέπει
Η Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Μετά τις σπουδές της στο ΑΠΘ συνέχισε το ερευνητικό της έργο στο Λονδίνο, όπου διαπρέπει
Το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή απέσπασε μία νεαρή Ελληνίδα από τη Μεσσηνία.
Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου εργάζεται στο Λονδίνο και ήταν υποψήφια μεταξύ πολλών νέων επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο. Πριν από λίγες μέρες απέσπασε τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award) χάρη στην εργασία της για τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών που περιέχονται στα ψάρια κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (10th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids & Lipids 2012), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά.
Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο για τη μελέτη της πάνω στη χρήση των Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.
Η έρευνά της έδειξε ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου και προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Queen Mary University του Λονδίνου, με επιβλέποντες καθηγητές τον κ. Ken Parkinson και την κ. Adina Michael-Titus.
«Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου», σημειώνει. «Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των Ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου».
Ο καθηγητής Parkinson σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς της μπορούν να βοηθήσουν την παρακολούθηση κλινικών δοκιμών που θα βασίζονται στη χρήση των Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό συναφών αλλά πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών μορίων:
«Οι παρατηρήσεις της έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο».
ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
«Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα»
  • «Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες και να γυρίσω πιο σοφή»
Θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά η οικονομική κρίση την προβληματίζει ιδιαίτερα. Μιλώντας στο «Εθνος», η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου δεν κρύβει την αγάπη της για την πατρίδα: «Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα. Να είμαι κοντά στους δικούς μου. Με προβληματίζουν, όμως, όλα αυτά που ακούω και διαβάζω».
Η ερευνήτρια ζει στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες: «Μετά το προπτυχιακό μου ζω στο Λονδίνο, όπου μου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για ερευνητικό έργο. Το σκέφτομαι να γυρίσω. Δεν ξέρω αν θα έχω τις ευκαιρίες που έχω εδώ. Σε κάθε περίπτωση θέλω να αποκτήσω εμπειρίες. Να γυρίσω πιο σοφή».
Ποια είναι η άποψή της για το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας;
Δεν διστάζει να απαντήσει ότι οι επιστήμονες είναι πολύ καλοί, ενώ τα πανεπιστήμια δίνουν τη γνώση που χρειάζεται: «Στο εξωτερικό υπάρχει καλύτερος εξοπλισμός αλλά και καλύτερη χρηματοδότηση. Σίγουρα δίνονται περισσότερες δυνατότητες σε έναν επιστήμονα».
Η δρ Νικολακοπούλου συμβουλεύει τους νέους επιστήμονες να παλέψουν για τους στόχους τους, όσο υψηλοί και να είναι: «Καλώ τους νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Αν επιμείνουν σε αυτό που θέλουν, θα διακριθούν».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Από το Μουζάκι στο Λονδίνο
Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL).
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το διδακτορικό της στο Queen Mary University σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και του δέρματος, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό
Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council).
Η έρευνά της έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς -εκτός των άλλων- αφορά πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν εύκολα να περιληφθούν σε κάθε τραπέζι.
Τα Ω-3 λιπαρά
Εκτός από τα ψάρια, τα ω-3 λιπαρά περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καρύδια, σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.
Σειρά μελετών έχουν καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων.
Αλλες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωσή τους με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για το ρόλο των ω-3 λιπαρών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα και τις νεφρικές παθήσεις.
Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση ψαριών, που είναι πλούσια σε ω-3, δύο φορές την εβδομάδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΘΝΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης


Πέθανε ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης
 
 
 
 
 
Πέθανε σήμερα Σάββατο ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου. Ο Θύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, στις 11:30 το πρωί από το νεκροτραφείο Παιανίας..





Θύμιος Καρακατσάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    
Θύμιος Καρακατσάνης
KARAKATSANIS THYMIOS 201002 O Thanatos tou Emporakou.jpg
Γέννηση8 Δεκεμβρίου 1940 (1940-12-08) (71 ετών)
Θάνατος30/6/2012[1]
ΕθνικότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Είδος Τέχνηςηθοποιός
Ο Θύμιος Καρακατσάνης ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940[εκκρεμεί παραπομπή] στα Ταμπούρια του Πειραιά και πέθανε στις 30 Ιουνίου 2012. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο είναι την περίοδο 2008 - 2010 στο " Θάνατο του εμποράκου " του Άρθουρ Μίλερ με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου. Όπως αναφέρθηκε από την ηθοποιό Μάρθα Καραγιάννη στην εκπομπή "Μπορώ" της Άννας Δρούζα η Μάρθα Καραγιάννη με τον Θύμιο Καρακατσάνη ήταν στο σχολείο συμμαθητές.

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

Σκηνοθεσίες για το θέατρο [Επεξεργασία]

Ερμηνείες στο θέατρο [Επεξεργασία]

Ερμηνείες στον κινηματογράφο [Επεξεργασία]

Εντυπωσιακή η ευφυΐα των δελφινιών


Τα δελφίνια ανήκουν αναμφίβολα στη κατηγορία των εξυπνότερων ζώων και μια νέα μελέτη του γονιδιώματος του ρινοδέλφινου αποκάλυψε ότι τα υδρόβια θηλαστικά μοιράζονται τελικά πολλά κοινά γονίδια με τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα μπορούν να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στο καθρέφτη και να κατανοούν απλές...


ιδέες – μια ικανότητα που περιορίζεται στα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως τον άνθρωπο και τους χιμπατζήδες. Επιπλέον, κατανοούν την έννοια της ομαδικότητας και είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την συναισθηματική κατάσταση των ομοειδών τους.

Αν και τα δελφίνια και ο άνθρωπος μοιράζονταν έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου 95 εκατομμύρια χρόνια, όσον αφορά στη νοημοσύνη, στη κοινωνική συμπεριφορά και στην επικοινωνία μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια δεν διαφέρουν σημαντικά από τον πίθηκο και την μαϊμού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 228 αλληλουχίες γονιδίων στα δελφίνια έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με άλλα θηλαστικά, όπως τον σκύλο, τις αγελάδες ακόμα και τον άνθρωπο.

«Γνωρίζαμε ότι τα δελφίνια διαθέτουν έναν μεγάλο εγκέφαλο, ωστόσο θέλαμε να εξηγήσουμε το μέγεθος του από μοριακής άποψης. Είναι ιδιαίτερα ευφυή ζώα με υψηλή γνωστική ικανότητα. Κατανοούν αφηρημένες έννοιες όπως το μηδέν. Δεν διαφέρουν σημαντικά από τους χιμπατζήδες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ διαφέρουν τόσο από εμάς, στη πραγματικότητα άλλο τόσο μας μοιάζουν», τονίζει ο καθηγητής Michael McGowen, από την Ιατρική Σχολή του Wayne State University του Μίσιγκαν.

Στη Γροιλανδία βρέθηκε ο αρχαιότερος γνωστός κρατήρας πρόσκρουσης

Ίχνη του βομβαρδισμού



O κρατήρας του Μάνιτσοκ έχει πια διαβρωθεί εντελώς, αναγνωρίστηκε όμως από τα ίχνη που άφησε βαθιά στο γήινο φλοιό  O κρατήρας του Μάνιτσοκ έχει πια διαβρωθεί εντελώς, αναγνωρίστηκε όμως από τα ίχνη που άφησε βαθιά στο γήινο φλοιό
Κοπεγχάγη: Ένας κρατήρας διαμέτρου 100 χιλιομέτρων, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Μάνιτσοκ της Δυτικής Γροιλανδίας, είναι το αποτέλεσμα μιας πρόσκρουσης αστεροειδή ή κομήτη που συνέβη ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πρόσκρουση στη Γη.

Ο κρατήρας που περιγράφει διεθνής ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση Earth and Planetary Science Letters χρονολογήθηκε στα τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οι νεογέννητοι πλανήτες βομβαρδίζονταν ανηλεώς από τα υλικά που είχαν περισσέψει κατά το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Οι περισσότεροι από τους μεγάλους κρατήρες που βλέπουμε σήμερα στη Σελήνη δημιουργήθηκαν πριν από τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η Γη, η οποία έχει μεγαλύτερη μάζα, και άλλα πιο ισχυρό βαρυτικό πεδίο, πρέπει να είχε υποστεί ακόμα περισσότερες προσκρούσεις από τον δορυφόρο της.

Δεδομένου όμως ότι ο φλοιός της Γης συνεχώς αλλάζει, και τα αρχαία πετρώματα αντικαθίστανται από νέα, σχεδόν όλες οι ενδείξεις αυτού του βομβαρδισμού έχουν πια εξαφανιστεί.

Μέχρι σήμερα, ο αρχαιότερος γνωστός κρατήρας ήταν ο κρατήρας Βρέντεφορντ στη Νότιο Αφρική (ένθετη αριστερά), ο οποίος έχει διάμετρο 300 χιλιόμετρα και χρονολογείται στα δύο δισ. χρόνια. Δύσκολα όμως διακρίνεται, αφού έχει πλέον διαβρωθεί σχεδόν τελείως.

Το ίδιο συνέβη και στον κρατήρα του Μάνιτσοκ στη Γροιλανδία. Η λεκάνη που σχηματίστηκε από την πρόσκρουση έχει πλέον διαβρωθεί, αποκαλύπτοντας τον βαθύτερο φλοιό που βρισκόταν τότε 25 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Όμως το σοκ της πρόσκρουσης διείσδυσε βαθιά μέσα στον φλοιό, δημιουργώντας αλλοιώσεις που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Δεδομένου όμως ότι οι επιδράσεις των προσκρούσεων δεν είχαν μελετηθεί μέχρι σήμερα σε τέτοιο βάθος, η ερευνητική ομάδα από τη Δανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Ρωσία χρειάστηκε τρία χρόνια για να συγκεντρώσει επαρκείς ενδείξεις.

«Αποκλείσαμε κάθε άλλο ενδεχόμενο που αφορά συμβατικές γεωλογικές διαδικασίες, και η μόνη εξήγηση που έμεινε ήταν ότι πρόκειται για κρατήρα πρόσκρουσης» αναφέρει ο Ίαν ΜακΝτόναλντ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στη Βρετανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, από τους 180 κρατήρες πρόσκρουσης που έχουν ανακαλυφθεί στη Γη μέχρι σήμερα, το 30% περιέχει σημαντικά αποθέματα ορυκτών, πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

«Μας πήρε τρία χρόνια για να πείσουμε την επιστημονική κοινότητα [ότι πρόκειται για κρατήρα], ωστόσο η μεταλλευτική βιομηχανία ήταν πολύ πιο δεκτική» σχολιάζει ο Δρ ΜακΝτόναλντ.

«Μια καναδική εταιρεία γεωλογικών ερευνών χρησιμοποιεί από το 2011 το μοντέλο της πρόσκρουσης για να αναζητήσει αποθέσεις νικελίου και πλατίνας στο Μάνιτσοκ» επισημαίνει.

Πηγή: In.gr

Ξενάγηση στην Πέργαμο

   

     
    Tαξίδι γνώσης και εξερεύνησης είναι αυτό που πραγματοποιήσαμε στη ματωμένη γη της Ιωνίας. Σήμερα, θα κάνουμε στάση στην Πέργαμο, που ήταν μια δοξασμένη και πλούσια πόλη (160.000 κάτοικοι στην εποχή της ακμής της), στα Μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τη Λέσβο.
Οι Τούρκοι διατηρώντας παραφθαρμένα την αρχαία ονομασία, τη λένε Bergama και έχει πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκων.
Η πόλη βρισκόταν ανάμεσα στους παραποτάμους του Κάικου, του Σελινούντα και του Κητείου. Ανήκε στην επαρχία της Τευθρανίας της Μυσίας, στη Μικρά Ασία και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου Βασιλείου. Βρισκόταν χτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο 300 μ. υψόμετρο, μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα που εκτεινόταν δυτικά μέχρι τις ακτές του κόλπου Ελαίας (σημερινό Τσανταρλί).
Η Πέργαμος, όταν η Αθήνα έχασε την ακμή της, υπήρξε μαζί με την Αλεξάνδρεια το κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, κυρίως τον 2ο π.Χ. αι. επί του Αττάλου Β΄, ο οποίος κατά την «κρίση του παπύρου» δημιούργησε στα εργαστήριά του την περγαμηνή.
Η ιστορία της πόλης αρχίζει στις αρχές του 4ου αιώνα π. Χ. και μέχρι την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μυσίας.
Στα 293 π.Χ. ο βασιλιάς Λυσίμαχος ασφάλισε στο οχυρό του λόφου τους θησαυρούς του και ανάθεσε στο στρατηγό του Φιλέταιρο να τους φυλάει. Ο Φιλέταιρος, μετά το θάνατο του Λυσίμαχου και με τα 9.000 τάλαντα των θησαυρών, ένα ποσό τεράστιο για την εποχή του, ίδρυσε το μικρό κρατίδιο της Περγάμου, που το κράτησε μέχρι το θάνατό του. Ο Άτταλος Α', ο απόγονός του, χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού για να εξωραΐσει την Πέργαμο κι ο Ευμένης ο Β', ο διάδοχός του, έχτισε ένα πλήθος ναών και δημόσιων κτηρίων κι ανάμεσά τους το βωμό της Περγάμου.
Η Πέργαμος καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας.
Μετά την επανάσταση των Περγαμηνών κατά των Ρωμαίων (88 π.Χ.) και την επανάσταση του Μακρινού, δολοφόνου του Καρακάλλα, η Πέργαμος απογυμνώθηκε από τα αξιολογότερα μνημεία τέχνης, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Ρώμη. Τον 7ο αιώνα έγινε βυζαντινή επαρχία και στα 1401 καταστράφηκε εντελώς από τον Ταμερλάνο, μένοντας για έναν αιώνα έρημη και ακατοίκητη, μέχρι που στα 1450 οι Τούρκοι ξανάχτισαν την πόλη στους πρόποδες του λόφου.
Τα αξιοθέατα της περιοχής είναι πολλά και απέχουν μεταξύ τους. Αν δεν έχετε χρόνο επισκεφθείτε μόνο την Ακρόπολη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 275 μέτρων. Αριστερά από την κεντρική είσοδο βρίσκεται το Ηρώο, τόπος λατρείας για τον Άτταλο και τον Ευμένη, που τους είχαν θεοποιήσει. Διάφορα δωμάτια βρίσκονται γύρω από μία περίστυλη αυλή. Από τα βασιλικά παλάτια δεν σώζονται ιδιαίτερα πράγματα. Υπάρχει, όμως, μια πανοραμική θέα της κοιλάδας του αρχαίου Κελτίου, όπου θα παρατηρήσετε τα ερείπια υδραγωγείων (41 συνολικά), που τροφοδοτούσαν την Ακρόπολη.
Στο πιο ψηλό σημείο της Ακρόπολης βρίσκεται ο κορινθιακός ναός του Τραϊάνού, που είχε έξι κίονες στην πρόσοψη κι εννιά στις μεγάλες πλευρές. Νότια από αυτό το συγκρότημα υψωνόταν η Βιβλιοθήκη, κατεστραμμένη σήμερα, όμως από τις σπουδαιότερες του κόσμου από τον 2ο π.Χ. αι.
Ο Ευμένης ο Β΄, όπως κι ο πατέρας του Άταλος Α΄, υπήρξε μεγάλος συλλέκτης και είχε επιδοθεί μανιωδώς στη συλλογή χειρογράφων για να κάνει τη Βιβλιοθήκη του μια από τις πιο φημισμένες του ελληνιστικού κόσμου. Οι περισσότεροι από τους 200.000 τόμους που αποτελούσαν τον πλούτο της βιβλιοθήκης είχαν συνταχθεί σε περγαμηνή, μερικές από τις οποίες πλούτισαν τη βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, δώρο του Μάρκου Αντώνιου όταν παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα.
Το Ασκληπιείο, είναι ένα από τα πιο φημισμένα ιερά που ερχόταν προσκυνητές για να θεραπευθούν ακολουθώντας φυσική άσκηση και ψυχολογική θεραπεία. Οι γιατροί συνιστούσαν λουτρά, μασάζ, φάρμακα, μερικές φυσικές ασκήσεις (π.χ. οι ασθενείς να τρέχουν ξυπόλητοι σε κρύο νερό) και ροφήματα. Ρόλο στη θεραπεία έπαιζαν και θεατρικές παραστάσεις. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η λατρεία του Ασκληπιού εισήχθη στην Πέργαμο από την Επίδαυρο από κάποιον Αρχία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για μια θεραπεία. Στην Πέργαμο άκμασε και ο διάσημος γιατρός της αρχαιότητας Γαληνός.
Ο ναός της Αθηνάς στην Πέργαμο κτίσθηκε στις αρχές του 3ου αι., στα δυτικά μιας ευρύχωρης αυλής που τη στόλιζαν αγάλματα. Ο ναός, που σώζεται μόνο το βάθρο του, ήταν δωρικού ρυθμού με έξι κίονες στις μικρές πλευρές και δέκα στις άλλες.
Ο Βωμός του Δία, είναι απογυμνωμένος από τα αγάλματά του, που αποτελούσαν την κορυφή της τέχνης της Περγάμου. Σώζεται μόνο ένα μέρος του βάθρου με σκαλοπάτια ύψους 2,60 μέτρα.
Βόρεια από εδώ βρίσκεται το Θέατρο, που είναι κτισμένο σε μια απόκρημνη πλαγιά. Οι 78 βαθμίδες του φθάνουν στα 38 μ. ύψος και χωρούσαν 10.000 θεατές.
Στα υπόλοιπα αξιοθέατα προσθέστε το Ναό του Διονύσου, την Άνω Αγορά, το Γυμνάσιο, το Ωδείο και το Ναό της Δήμητρας.
Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας μετά την επίσκεψη στο Ασκληπιείο, φεύγοντας από την πόλη, να πάτε στους χώρους των μεγάλων μνημείων της ρωμαϊκής πόλης, όπου υπήρχε Θέατρο, τσίρκο και αμφιθέατρο ικανό να δεχτεί 50.000 θεατές.
Στην πόλη της Περγάμου αξίζει να μπείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ξεχωρίζουν ένας ελληνιστικός ίππος (2ου π.Χ. αι.), ένας αρχαϊκός κούρος (6ου π.Χ. αι.) κι ένα ωραίο άγαλμα του Αδριανού (2ου αι.), που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη του Ασκληπιείου.
Στο Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης, υπάρχουν συλλογές ενδυμασιών και χαλιών από της περιοχή.
Στα περίχωρα της Περγάμου προτείνω να δείτε:
- Τη Νεκρόπολη, που βρίσκεται 2 χλμ. από το δρόμο της Σμύρνης.
- Τη Περπερηνή, 31 χλμ. από το δρόμο του Kozak.
- 5 χλμ. αριστερά σΆ ένα ύψωμα βρίσκεται το Kapi Kaya, αρχαίος τόπος λατρείας αφιερωμένος στη Θεά- Μητέρα Κυβέλη.
- Τέλος, 29 χλμ. από την Πέργαμο είναι το χωριό Asagibey, χτισμένο σε υψόμετρο 500 μ., που προσφέρει εκπληκτική θέα του κόλπου του Αδραμυττίου.
Πως θα πάτε: Η Πέργαμος απέχει 60 χλμ. από Αϊβαλί, 3ο από το Δίκιλι, 120 από τη Σμύρνη και 197 από το Κουσάντασι. Μπορείτε να πάτε με το καραβάκι κάθε πρωί στις 9, από Μυτιλήνη, από τη Ρόδο αφού πάτε στο Μαρμαρίς και από την Κω μέσω Μποντρούμ (Αλικαρνασσός).

Από enlefko | Τουρκία : Πολιτισμός| 0 | 29/6

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πώς παίζεται στο πιάνο η μαθηματική σταθερά π (3,14)

Η πιο θεαματική «κρεμαστή» πεζογέφυρα στον κόσμο!


Ευαγγελία Αναστασάκη - perierga.gr
ShareΗ Trift Bridge, όπως ονομάζεται, είναι μία από τις πιο θεαματικές πεζογέφυρες των Άλπεων, μήκους 170 μέτρων, η οποία διασχίζει το φαράγγι πάνω από τη λίμνη Triftsee, στην περιοχή Gadmen της Ελβετίας, προσφέροντας μοναδικές εικόνες στους τολμηρούς πεζοπόρους.
Η εν λόγω γέφυρα κατασκευάστηκε το 2009 κοντά στον παγετώνα Trift, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στο τοπικό καταφύγιο, δεδομένου ότι η παράκαμψη μέσα από τα βράχια θα ήταν σημαντικά πιο δύσκολη και μεγαλύτερη χρονικά από ό,τι εάν οι πεζοπόροι διέχιζαν το φαράγγι με μια κρεμαστή κατασκευή.
Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό από πλευράς φυσικού τοπίου, καθώς η θέα κόβει την ανάσα από κάθε σημείο της γέφυρας, αφού το κατά μήκος πέρασμα του φαραγγιού πάνω από τη λίμνη και ανάμεσα στα βουνά δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης!
Ειδικό σύστημα ανάρτησης για να σταθεροποιηθεί η «λεπτεπίλεπτη» κατασκευή και εξειδικευμένη στήριξη σε περίπτωση ακραίων ταχυτήτων ανέμου καθιστούν την γέφυρα Trift απόλυτα ασφαλής. Αν τώρα είστε και από τους τυχερούς που δεν φοβούνται τα ύψη, τότε η διέλευση πραγματικά αξίζει τον κόπο!
Η εν λόγω γέφυρα κατασκευάστηκε το 2009 κοντά στον παγετώνα Trift, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στο τοπικό καταφύγιο, δεδομένου ότι η παράκαμψη μέσα από τα βράχια θα ήταν σημαντικά πιο δύσκολη και μεγαλύτερη χρονικά από ό,τι εάν οι πεζοπόροι διέχιζαν το φαράγγι με μια κρεμαστή κατασκευή.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό από πλευράς φυσικού τοπίου, καθώς η θέα κόβει την ανάσα από κάθε σημείο της γέφυρας, αφού το κατά μήκος πέρασμα του φαραγγιού πάνω από τη λίμνη και ανάμεσα στα βουνά δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης!

Ειδικό σύστημα ανάρτησης για να σταθεροποιηθεί η «λεπτεπίλεπτη» κατασκευή και εξειδικευμένη στήριξη σε περίπτωση ακραίων ταχυτήτων ανέμου καθιστούν την γέφυρα Trift απόλυτα ασφαλής. Αν τώρα είστε και από τους τυχερούς που δεν φοβούνται τα ύψη, τότε η διέλευση πραγματικά αξίζει τον κόπο!







Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Γονιδιακή «απόδειξη» ενός ιστορικού έρωτα;


Βρετανοί επιστήμονες ρίχνουν φως στο θρυλικό ειδύλλιο της βασίλισσας του Σαβά και του βασιλιά Σολομώντα
Λονδίνο
Πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με αιθιοπικό θρύλο, η βασίλισσα του Σαβά ταξίδεψε από την σημερινή Αιθιοπία προς το Ισραήλ για να συναντήσει τον καλό της, τον βασιλιά Σολομώντα. Οπως αναφέρει η παράδοση της αφρικανικής χώρας, το ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί. Τι από όλα αυτά όμως ισχύει πραγματικά;
Φως στο μυστήριο του τι πραγματικά είχε συμβεί τότε προσπάθησαν να ρίξουν βρετανοί επιστήμονες. Εξετάζοντας το γονιδίωμα Αιθιόπων ανακάλυψαν ότι κάποια άτομα έφεραν γενετικά χαρακτηριστικά αφρικανικής προέλευσης αλλά και άλλα που μαρτυρούσαν «ξένη» καταγωγή.
Αναλύοντας ακόμη περισσότερο τα μακρινά αυτά γενετικά στοιχεία, ο δρ Λούκα Παγκάνι και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, διαπίστωσαν ότι σχετίζονταν με γενετικά χαρακτηριστικά Σύρων και ατόμων που ζουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, είδαν ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρόσμειξη του αφρικανικού και του ξενόφερτου γενετικού υλικού έγινε πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
Γλωσσολογική επιβεβαίωση
Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται και μέσα από γλωσσολογική μελέτη, η οποία έδειξε ότι μια από τις τέσσερις βασικές γλωσσικές οικογένειες της Αιθιοπίας «μετανάστευσε» από την ίδια περιοχή πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
«Η γλώσσα της Μέσης Ανατολής φαίνεται ότι ήρθε στην Αιθιοπία μαζί με τα γονίδιά της» αναφέρει ο Παγκάνι. «Ο θρύλος της βασίλισσας του Σαβά τοποθετείται στην ίδια χρονική περίοδο».
Oπως συμπεραίνει ο ίδιος στη μελέτη που δημοσιεύεται στo επιστημονικό έντυπο «The American Journal of Human Genetics», μπορεί η συνάντηση της βασίλισσας και του Σολομώντα να παραμένει ένας θρύλος, ωστόσο οι πληθυσμοί από τους οποίους αυτοί κατάγονταν φαίνεται ότι πραγματικά συναντήθηκαν κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ενας 13-χρονος ο εισβολέας στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης


Αλλα 5 μέλη της ομάδας Greek Hacking Scene έχουν ταυτοποιηθεί
Ένα παιδί 13 ετών, μαθητής της Α' Γυμνασίου, που χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς ως «διάνοια» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κατηγορείται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως μέλος της ομάδας χάκερ Greek Hacking Scene (G.H.S), παρακλάδι των «Anonymous», που ενέχεται σε μεγάλο αριθμό διαδικτυακών «εισβολών», μεταξύ των οποίων και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διερεύνησης, με αφορμή τις εισβολές σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εντοπίστηκε στην Αττική και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, ο 13χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, αλλά δεν συνελήφθη, καθώς είχαν παρέλθει τα όρια της αυτοφώρου διαδικασίας.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας σκληρός δίσκος σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή και ένας σκληρός δίσκος φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο ανήλικος υφάρπαζε κωδικούς από προφίλ χρηστών του Facebook.
Από την εξάμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν ταυτοποιηθεί ψηφιακά μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα άλλα έξι μέλη της οργάνωσης GHS.
Στις κατ' οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο σε Αθήνα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κατερίνη, Χαλκίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 30 σκληροί δίσκοι, 8 φορητοί υπολογιστές, 4 router, 2 server, 7 usb stick, πλήθος cd, καθώς και αρκετές χειρόγραφες σημειώσεις.
Σε προκαταρκτική διερεύνηση των πειστηρίων, σύμφωνα με την αστυνομία, διαπιστώθηκε ψηφιακά ότι τα άτομα αυτά πραγματοποίησαν ηλεκτρονικά «επιθέσεις» και παράλληλα αλλοίωση της ιστοσελίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της PROTON Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Ελληνικής Τράπεζας και του Ο.Α.Σ.Α., καθώς και άλλων εμπορικών ιστοσελίδων.
Οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό και άλλων μελών της ομάδας συνεχίζονται.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεκάδες Έλληνες μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο

 

 
Το 13,1% των Ελλήνων μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η Ελλάδα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», έχει δεσμευθεί να μειώσει το ποσοστό της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στο 10%.

Μετά από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης Ανδρούλα Βασιλείου μιλώντας για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από τη χώρα μας τόνισε ότι η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη αποτελεί ένα μάλλον άκρως πολύπλοκο φαινόμενο και συχνά εξακολουθεί να λείπει μια ισορροπημένη και συνεκτική προσέγγιση από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή του.

«Η νέα κυβέρνηση, ανάμεσα σε πολλές άλλες ιστορικές προκλήσεις αναλαμβάνει και την ευθύνη να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο "Μοναχικός Χόρχε"

 

Ο "Μοναχικός Χόρχε", η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε σε ένα από τη νησιά του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος, πέθανε σε ηλικία 100 ετών, χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.
Ο "Μοναχικός Χόρχε" ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του.
Χωρίς απογόνους και χωρίς γνωστά άτομα από το υποείδος του, ο "Μοναχικός Χόρχε" ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.
Από τους υπεύθυνους του Πάρκου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, τον Φάουστο Γέρενα. Οι αρχές του Εθνικού Πάρκου ανακοίνωσαν ότι θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Οι χελώνες του είδους του ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια.
Ο Μοναχικός Χόρχε εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972. Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί. Αφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ο Μοναχικός Χόρχε ζευγάρωσε, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές συγγενείς με το υποείδος του, χωρίς να ζευγαρώσει.
Ήταν το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, που προσελκύουν 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός χελωνών ζούσε στα νησιά Γκαλάπαγκος στο τέλος του 19ου αιώνα, αλλά εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες μέχρι του σημείου εξαφάνισής τους.
Η μελέτη των διαφορών στην εμφάνιση μεταξύ των χελωνών από διαφορετικά νησιά του Αρχιπελάγους οδήγησε μεταξύ άλλων τον Κάρολο Δαρβίνο στην διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης. Περί τις 20.000 γιγάντιες χελώνες ζουν σήμερα στα Γκαλάπαγκος.

ANT1

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ρωμαϊκά κοσμήματα βρέθηκαν σε αρχαίο ιαπωνικό τάφο!

 

Ρωμαϊκά κοσμήματα βρέθηκαν σε αρχαίο ιαπωνικό τάφο!Μια συναρπαστική ανακάλυψη έκανε ομάδα αρχαιολόγων στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Αντικειμένων Πολιτιστικής Αξίας της χώρας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκά κοσμήματα από γυαλί σε αρχαίο Ιαπωνικό τάφο.
Πρόκειται για γυάλινες χάντρες πολλαπλών επιστρώσεων που κατασκευάζονταν με μια ειδική τεχνική στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κατά τη γνώμη των επιστημόνων το εύρημα αυτό αποτελεί ένδειξη της επιρροής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ασία.
Τα κοσμήματα, που βρέθηκαν σε αρχαίο νεκροταφείο στην πόλη Ναγκαόκαμ χρονολογούνται μεταξύ του 1ου και του 4ου αιώνα μΧ.
Μένει να διευκρινιστεί με ποιο τρόπο τα ρωμαϊκά κοσμήματα έφθασαν στην Ιαπωνία.

http://www.tsantiri.gr/kosmos/romaika-kosmimata-vrethikan-se-archeo-iaponiko-tafo.html

Γιγάντια ψάρια τοποθετήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας!


Γιγάντια ψάρια τοποθετήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας!

 


 
Τα γιγάντια ψάρια που βλέπετε βρίσκονται στο Ριο ντε Τζανέριο της Βραζιλίας!!

Άναυδος έμεινε ο κόσμος όταν τα είδε στην παραλία της πόλης.


Ο λόγος που βρέθηκαν εκεί; Με αφορμή την διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη εθελοντές κατασκεύασαν τα τεράστια ψάρια από πλασιτικά μπουκάλια.

Πηγή: http://www.star.gr/Pages/Perierga.aspx?art=117645&artTitle=gigantia_psaria_topothetithikan_sto_rio_nte_tzaneiro_tis_vrazilias

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ρήγας Φεραίος





Ο Ρήγας Φεραίος, ο επονομαζόμενος Βελεστινλής, γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες
Φερρές το 1757, από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κυριαζής και η μητέρα
του Μαρία και φέρεται πως είχε μία αδελφή την Ασήμω. Ο Pouqeville αναφέρει πως είχε και
αδελφό, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην επανάσταση του 1821.
Βίος και επανάσταση
Τα νεανικά χρόνια του Ρήγα Φεραίου είναι βυθισμένα στην αχλύ του θρύλου και είναι δύσκολο
να ανιχνευθούν τα πραγματικά γεγονότα. Τα πρώτα του γράμματα λέγεται ότι τα διδάχθηκε από
ιερέα του Βελεστίνου και κατόπιν στη Ζαγορά. Καθώς διψούσε για μάθηση, ο πατέρας του τον
έστειλε στα Αμπελάκια για περαιτέρω μόρφωση. Όταν επέστρεψε, έγινε δάσκαλος στην
 κοινότητα Κισσού Πηλίου. Στην ηλικία των είκοσι ετών σκότωσε στο Βελεστίνο έναν
Τούρκο πρόκριτο και κατέφυγε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου, όπου κατατάχθηκε στο σώμα
των αρματολού θείου του Σπύρου Ζήρα. Αργότερα βρίσκεται στο Άγιο Όρος, φιλοξενούμενος
του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου, Κοσμά.
Στο Άγιο Όρος έμεινε πολύ λίγο. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στην οικία του πρίγκιπα
Αλέξανδρου Υψηλάντη, όπου διεύρυνε τις σπουδές του στη Γαλλική και τη Γερμανική γλώσσα.
Όταν ο Υψηλάντης έφυγε για το Ιάσιο, προκειμένου να γίνει ηγεμόνας της Μολδαβίας, ο Ρήγας
τον ακολούθησε. Διαφωνώντας με τον Υψηλάντη έγινε γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας
Μαυρογένη και ταξίδεψε για το Βουκουρέστι, όντας πλέον στην ηλικία των 30 χρόνων. Μετά
τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και την ήττα της Τουρκίας ο Μαυρογένης αποκεφαλίστηκε ως
  υπαίτιος της ήττας και ο Ρήγας κατέφυγε στη Βιέννη, την οποία έκανε έδρα της επαναστατικής
δράσης του.
Στη Βιέννη συνεργάτες του ήσαν κυρίως Έλληνες έμποροι ή σπουδαστές, αλλά οι σημαντικότεροι
από αυτούς ήταν οι αδελφοί Πούλιου, από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας, τυπογράφοι. Στο
 τυπογραφείο τους τύπωσε την επαναστατική του προκήρυξη σε χιλιάδες αντίτυπα, προκειμένου
να μοιραστούν στους Έλληνες των υπόλοιπων φιλελεύθερων περιοχών των Βαλκανίων. Ο Ρήγας
απέβλεπε στην απελευθέρωση και ενοποίηση όλων των Βαλκανικών λαών και φυσικά όλου του
ελληνικού στοιχείου που ήταν διασκορπισμένο στην Ανατολή και τα ευρωπαϊκά κέντρα.
Επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, πίστεψε βαθιά στην ανάγκη της επαφής των
Ελλήνων με τις νέες ιδέες που σάρωναν την Ευρώπη και αυτό τον ώθησε στη συγγραφή ή
μετάφραση βιβλίων σε δημώδη γλώσσα και τη σύνταξη της Χάρτας, ενός μνημειώδους για
την εποχή του χάρτη, διαστάσεων 2,07 x 2,07 μ, που αποτελείτο από επί μέρους τμήματα.
Παράλληλα με τις εκδοτικές του δραστηριότητες, ο Ρήγας προετοίμαζε και την αναχώρησή
του από την Αυστρία, κυρίως εξαιτίας του επαναστατικού κλίματος που είχε καλλιεργήσει η
Γαλλική Επανάσταση και της διάθεσής του να ενισχύσει τις προσπάθειες του Ναπολέοντα. Οι
πληροφορίες για τη μυστική επαναστατική δράση του Ρήγα είναι ασαφείς και προέρχονται
κυρίως από μαρτυρίες βιογράφων και και πληροφορίες τις οποίες απέσπασε η ανάκριση των
Αυστριακών αρχών μετά τη σύλληψη του Ρήγα και των συντρόφων του. Το συμπέρασμα ούτως
ή άλλως είναι ότι δεν υπήρχε οργανωμένος επαναστατικός συνομωτικός πυρήνας αλλά
διάσπαρτες επαφές με ομοεθνείς, τους οποίους διήγειρε ο επαναστατικός ενθουσιασμός του
Ρήγα. Η τελευταία φάση προετοιμασίας του συνδέεται με δύο επαναστατικές προκηρύξεις,
το Επαναστατικό Μανιφέστο και την Προκήρυξη, που τυπώθηκε σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων.
Οι δύο προκηρύξεις στάλθηκαν στον Αντώνη Νιώτη στην Τεργέστη, για να τα παραλάβει ο
 Ρήγας και να τα προωθήσει στην Ελλάδα. Η επιστολή, όμως, με την οποία ενημέρωνε ο
Ρήγας για την αποστολή των εντύπων του, έπεσε στα χέρια του Δημητρίου Οικονόμου,
εμπορικού συνεργάτη του Αντώνιου Κορωνιού, προς τον οποίο απευθυνόταν η επιστολή.
Ο Οικονόμου κατέδωσε και τους δύο στην αυστριακή αστυνομία.
Ο Ρήγας συνελήφθη στην Τεργέστη την 1η Δεκεμβρίου του 1797. Κατόπιν οδηγήθηκε στη
Βιέννη, όπου ανακρίθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του. Κατάληξη των ανακρίσεων,
σε συνδυασμό με τις συνεννοήσεις με τον Σουλτάνο, ήταν να εκτοπισθούν από τους συλληφθέντες
οι Αυστριακοί και άλλων εθνοτήτων υπήκοοι, εκτός από τους Οθωμανούς, που απελάθηκαν.
Ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του που ανήκαν στην ίδια κατηγορία, ο Ευστράτιος Αργέντης,
ο Δημήτριος Νικολίδης, ο Αντώνιος Κορωνιός, ο Ιωάννης Καρατζάς, ο Θεοχάρης Γεωργίου
Τουρούντζιας, ο Ιωάννης Εμμανουήλ και ο Παναγιώτης Εμμανουήλ, με συνοδεία των
αυστριακών αρχών παραδόθηκαν στις 10 Μαΐου 1798 στους Τούρκους του Βελιγραδίου
και φυλακίστηκαν στον πύργο Neboisa, παραποτάμιο φρούριο του Βελιγραδίου. Εκεί,
ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, στραγγαλίστηκαν και τα
σώματά τους ρίχτηκαν στον Δούναβη.

Έργα
  • Φυσικής Απάνθισμα, Βιέννη 1790, στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ελληνομνήμων.
  • Σχολείον των ντελικάτων Εραστών, Βιέννη 1790.
  • Ο Στρατηγός Κεβενχύλλερ ή Στρατιωτικόν Εγκόλπιον.
  • Επιπεδογραφία της Κωνσταντινουπόλεως, Βιέννη, 1796, στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη
  •   Ελληνομνήμων.
  • Νέα Χάρτα της Βλαχίας και μέρους της Τρανσυλβανίας, Βιέννη, 1797.
  • Γενική Χάρτα της Μολδαβίας, Βιέννη 1797.
  • Χάρτα της Ελλάδος, Βιέννη 1797, στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ελληνομνήμων.
  • Ηθικός Τρίπους, Βιέννη 1797.
  • Νέος Ανάχαρσις, μετάφραση του Voyage du jeune Anacharsis en Grece, του αββά J.
  •  Barthelemy, μαζί με τον γιατρό Γεώργιο Σακελάριο, Βιέννη 1797.
  • Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς ασίας, των Μεσογείων
  • νήσων και της Βλαχομπογδανίας, Βιέννη 1797. Περιλάμβανε τέσσερα τμήματα:
  • Επαναστατική Προκήρυξις, Υπέρ των νόμων και της πατρίδος
  • Τα Δίκαια του ανθρώπου σε 35 άρθρα
  • Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε 124 άρθρα
  • Θούριος.




Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Νέα Υόρκη: Επισκέπτης γκαλερί έκλεψε ακουαρέλα του Νταλί

Cartel del Don Juan Tenorio

Μια ακουαρέλα του ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, που η τρέχουσα εμπορική αξία της υπολογίζεται σε περίπου 150.000 δολάρια, εκλάπη αργά το μεσημέρι από μια γκαλερί τέχνης στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κλέφτης αποχώρησε αυτή χωρίς να δείξει ουδεμία ανησυχία.

Η ακουαρέλα, που τιτλοφορείται Cartel del Don Juan Tenorio, είναι μικρού μεγέθους κι είχε φιλοτεχνηθεί από τον Ισπανό καλλιτέχνη το 1949. Εξετίθετο στην Γκαλερί Venus Over Manhattan, που άνοιξε τον περασμένο μήνα κοντά στο Σέντραλ Παρκ.

Σαλβαδόρ Νταλί


Ο κλέφτης εμφανίστηκε σαν πελάτης, πήρε το έργο και έφυγε, εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας, που διευκρίνισε ότι η κλοπή έλαβε χώρα νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Το άτομο αυτό που κινηματογραφήθηκε από τις κάμερες παρακολούθησης της Γκαλερί, διέφυγε κρατώντας μια μεγάλη τσάντα από την οποία εξείχε η κορνίζα του έργου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Πηγή: http://www.tsantiri.gr/kosmos/nea-iorki-episkeptis-gkaleri-eklepse-akouarela-tou-ntali.html

Χάθηκε γραπτό των Πανελληνίων από βαθμολογικό κέντρο του Ηρακλείου !


"Συναγερμός" έχει σημάνει στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το οποίο λειτουργεί ως βαθμολογικό κέντρο, εξαιτίας της εξαφάνισης γραπτού των πανελλαδικών εξετάσεων. Το γραπτό ανήκει σε υποψήφια θεωρητικής κατεύθυνσης του λεκανοπεδίου Αττικής και φέρεται να χάθηκε στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη διόρθωσή του από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμολογητή.
Προκειται για γραπτό του μαθήματος Λογοτεχνία Κατεύθυνσης.
Το γεγονός, που χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές, ερευνούν οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.\
Προ ημερών βρέθηκαν στο βαθμολογικό κέντρο αστυνομικοί και εισαγγελέας, οι οποίοι πήραν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, αλλά και δακτυλικά αποτυπώματα. Όλα αυτά, βέβαια, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη (αν όχι και με την προτροπή) του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ενημερωθηκε από την πρώτη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η μυστηριώδης εξαφάνιση του γραπτού έγινε αντιληπτή την περασμένη Πέμπτη και από τότε όλο το βαθμολογικό είναι άνω-κάτω. Όταν το γραπτό χάθηκε είχε ήδη αξιολογηθεί από τον πρώτο βαθμολογητή και βρισκόταν εν αναμονή της αξιολόγησής του και από το δεύτερο. Η αναστάτωση που προκλήθηκε είναι απερίγραπτη.
Όλοι οι καθηγητές που εμπλέκονται είτε ως βαθμολογητές, είτε ως υπεύθυνοι του βαθμολογικού κέντρου Ηρακλείου, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που έχουν. Αλλά, δυστυχώς, πέρα από το να ψάχνουν και να ξαναψάχνουν, πέρα από το να έχουν κάνει φύλλο και φτερό ολόκληρο το βαθμολογικό δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να μπορούν πλέον να κάνουν...
Τι προβλέπεται
Αν και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία για την αντιμετωπιση τέτοιων περιστατικών, η σχετική πρόβλεψη από τη νομοθεσία υπάρχει. Σύμφωνα με αυτήν, φυσικά και δε μπορούν να ξαναγίνουν πανελλαδικές για ένα γραπτό. Ταυτόχρονα, όμως, και ο υποψήφιος δε μπορεί να αδικηθεί. Το γραπτό του προβλέπεται να βαθμολογηθεί με το μέσο όρο της βαθμολογίας που συγκέντρωσε στα υπόλοιπα μαθήματα των πανελλαδικών

Πηγή: www.alfavita.gr

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Γιαούρτι... ηλικίας 7.000 ετών

 

Το γιαούρτι ίσως να συμπλήρωνε το μενού των Βορειοαφρικανών πριν από 7.000 χρόνια, σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Ίχνη λιπαρών ουσιών από γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση βρέθηκαν σε κεραμικά θραύσματα, γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον βιομοριακό αρχαιολόγο Ρίτσαρντ Έβερσεντ και την αρχαιολόγο Τζούλι Ντουν από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν την κεραμική από τη βραχοσκεπή Τακαρκόρι -βρίσκεται στην οροσειρά Ακακούς της νοτιοδυτικής Λιβύης-, η οποία χρονολογείται από το 5200 έως το 3000 π. Χ. Αν και σήμερα αποτελεί τμήμα της Σαχάρας, το τοπίο πριν από 7.000 χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικό: καταπράσινο, με βλάστηση που μπορούσε να συντηρήσει γαλακτοφόρα ζώα.
Η βραχοσκεπή Τακαρκόρι, καθώς και άλλες παρόμοιες τοποθεσίες της περιοχής, φιλοξενούν βραχογραφίες με ζωηρά και ποικίλα χρώματα, που απεικονίζουν βοοειδή, κάποια με μαστούς, ακόμα και παραστάσεις ανθρώπων που αρμέγουν αγελάδες. Η χρονολόγησή τους ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατη.
Στις ίδιες θέσεις, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήματα οστών από εξημερωμένα βοοειδή, ωστόσο τα ευρήματα αυτά δεν δείχνουν αν τα χρησιμοποιούσαν για κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα ή για κάτι άλλο.
Οι ερευνητές μελέτησαν 81 θραύσματα, από τα οποία τα 29 περιείχαν λίπη και περίπου τα μισά από αυτά λιπαρές ουσίες από γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τις αναλύσεις βρέθηκαν επίσης ότι τα λιπαρά γάλακτος προέρχονταν από διάφορα φυτά, συνεπώς οι άνθρωποι που τα άρμεγαν μάλλον τα μετακινούσαν πολύ. «Θα πρέπει να τα έβοσκαν πάνω - κάτω στα βουνά, ανάλογα με την εποχή», δηλώνει στο περιοδικό ο Έβερσεντ.
Ο Μαρκ Τόμας, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, χαρακτηρίζει το εύρημα «συναρπαστικό». Εικάζει μάλιστα ότι οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους ενήλικες να αφομοιώνουν τη λακτόζη και οι οποίες προέκυψαν πριν από περίπου 6.000 χρόνια στην Ευρώπη και αργότερα επεκτάθηκαν και στην Αφρική, θα πρέπει να προσέφεραν μοναδικό πλεονέκτημα στους ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές οι οποίες μαστίζονταν από την ξηρασία. Γιατί το φρέσκο γάλα είναι μια πολύ καλή πηγή αμόλυντου υγρού και οι άνθρωποι που μπορούσαν να το χωνέψουν θα ήταν καλύτερα ενυδατωμένοι από εκείνους που δεν διέθεταν το κατάλληλο ένζυμο, τη λακτάση.

Πηγή:NewsIt.gr

Ενδείξεις για νερό στον Άρη

 

Νέα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι, εκτός από τη Γη, η οποία είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού συστήματος που διαθέτει μεγάλα υδάτινα αποθέματα στο εσωτερικό του, και ο Άρης κάποτε είχε αφθονία νερού στα έγκατά του. Αν και έως τώρα έχουν συσωρευτεί αρκετές ενδείξεις για την ύπαρξη κάποτε σημαντικών ποσοτήτων υγρού νερού στην επιφάνεια του Άρη, οι εκτιμήσεις ήταν ότι το εσωτερικό του ήταν γενικά άνυδρο, μία εικόνα που τώρα μάλλον ανατρέπεται.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, με επικεφαλής τον Φράνσις ΜακΚάμπιν και τον Έρικ Χάουρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Geology" της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, ανέλυσαν το περιεχόμενο δύο μετεωριτών αρειανής προέλευσης που ανακαλύφθηκαν στη Γη. Οι μετεωρίτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι προέρχονται από τον μανδύα του "κόκκινου πλανήτη", εκτινάχθηκαν από τον Άρη πριν από περίπου 2,5 εκατ. χρόνια και κατέληξαν στη Γη, παγιδευμένοι από τη βαρύτητά της.
Αναλύοντας γεωχημικά τη σύνθεση των δύο μετεωριτών, οι γεωλόγοι συμπέραναν ότι ο μανδύας του Άρη, σε ορισμένα σημεία, πρέπει να περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν υποθέσει ως τώρα οι επιστήμονες, σε σημείο που να μην διέφερε από την ποσότητα των υπόγειων υδάτων της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νερό υπήρχε ήδη από την αρχική φάση σχηματισμού του Άρη και έκτοτε ο πλανήτης διατήρησε την ικανότητά του να διακρατεί αποθέματα νερού στο εσωτερικό του.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ερευνητών, ο μανδύας του Άρη περιείχε 70 έως 300 μέρη νερού (ppm) ανά εκατομμύριο. Συγκριτικά, το ανώτερο στρώμα του μανδύα της Γης περιέχει κατά προσέγγιση 50 έως 300 μέρη νερού ανά εκατομμύριο. Τα ηφαίστεια θεωρούνται ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου το νερό του Άρη ανέβαινε από τα έγκατα του πλανήτη προς την επιφάνειά του.
Τα νέα στοιχεία ενισχύουν επίσης την άποψη ότι, αφού υπήρχε τόσο νερό, είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν κάποτε κάποιες μορφής ζωής -όχι κατ’ ανάγκην νοήμονες!- στον γειτονικό πλανήτη. Και δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμα, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από την ανθεκτικότητα των γήινων μικροοργανισμών.

Από NEWS 247 | News247.gr

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αν κάθε χώρα της Ευρώπης συμμετείχε με ένα τραγούδι στη γιορτή της μουσικής θα έστελνα αυτό

21 Ιουνίου:στη Γαλλία και τον κόσμο:παγκόσμια ημερα μουσικής


Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/worldays/92#ixzz1yR1VOq2e

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας | Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα


 
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της το 1983 ως σήμερα, ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, έχει συμβάλλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρισα, την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας και πανελλαδικά.
Από το Νοέμβριο του 2003 λειτουργεί στο νέο ιδιόκτητο κτήριο όπου εκτίθεται μέρος της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, 150 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.
Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της, διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και άλλες σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία, φορείς ("Τέχνη και Κινηματογράφος στη Ρώσικη πρωτοπορία"- συνεργασία με Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Γ. Ιακωβίδης - συνεργασία με Εθνική Πινακοθήκη, Κ. Πανιάρας "Τοπία και Ουτοπία", Γ. Λαζόγκας "η τιμωρία των σειρήνων").
Στο αίθριο του 1ου ορόφου διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής (Β. Δημητρέας, Γ. Μήλιος, Mail Art, Α. Κομιανού).
Η Μόνιμη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στη διάθεση και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης
Δημιουργήθηκαν κείμενα που περιγράφουν 150 από τα έργα της Μόνιμης Συλλογής και με τη σημαντική βοήθεια της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης οι περιγραφές αυτές αποτυπώθηκαν στη γλώσσα Braille. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναρτούνται σε 25 έργα, οι περιγραφές τους σε κείμενα Braille. Τα πρώτα 25 ήδη έχουν τοποθετηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της Μόνιμης συλλογής.
Η συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα είναι διαθέσιμη και σε ΨΗΦΙΑΚΗ μορφή.


Η επίσημη ιστοσελίδα της Πινακοθήκης :

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

25.000 απαντήσεις σε ένα σκονάκι 10,5 μέτρων!


 
Τα σκονάκια στις εξετάσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ δεν είναι λίγοι οι μαθητές που έχουν ανάγει το «κλέψιμο» στις εξετάσεις σε υψηλή μορφή τέχνης! Κάτι τέτοιο συνέβη, σύμφωνα με τις αυστριακές Times, σε πανεπιστήμιο του Καζακστάν, και πιο συγκεκριμένα στις εξετάσεις του μαθήματος της Ιστορίας. Ένα πραγματικά «επικό» σκονάκι έκανε φοιτητές και καθηγητές να μείνουν με το στόμα ανοιχτό, ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας θα ασχολείται για πολύ καιρό ακόμη με το θέμα, καθώς η εφευρετικότητα του φοιτητή αλλά και ο κόπος που κατέβαλε για να το φτιάξει ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας! Η ιστορία έχει ως εξής: Ο φοιτητής κατά τη διάρκεια της εξέτεασης του μαθήματος της Ιστορίας έδειχνε πολύ ανήσυχος, κουνιόταν διαρκώς και έμοιαζε κάτι στο σώμα του να τον ενοχλεί πολύ και να τον κάνει να νιώθει άβολα.
perierga.gr - 25.000 απαντήσεις σε ένα σκονάκι 10,5 μέτρων!

Στις ερωτήσεις των καθηγητών, «μασούσε» τα λόγια του και έμοιαζε «ύποπτος» για κάτι. Δεν χρειάστηκε, βέβαια, να περάσει πολύς χρόνος μέχρι οι επιτηρητές να καταλάβουν τι συνέβαινε! Ένα σκονάκι μήκους 10,5 μέτρων ήταν «τυλιγμένο» γύρω από το στήθος του, ενώ επάνω του υπήρχαν γραμμένες ούτε λίγο ούτε πολύ 25.000 απαντήσεις σε αντίστοιχες SOS ερωτήσεις. Ο φοιτητής, όπως ήταν φυσικό, μηδενίστηκε, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσει τις σπουδές του στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκέφτηκαν: «Αν είχε αφιερώσει έστω το μισό χρόνο από αυτόν που διέθεσε για να φτιάξει αυτό το σκονάκι στο διάβασμα της Ιστορίας, σίγουρα τώρα θα είχε πάρει τον καλύτερο βαθμό!». Και δεν έχουν άδικο!

perierga.gr - 25.000 απαντήσεις σε ένα σκονάκι 10,5 μέτρων!

| 20:09 - 18 Ιουνίου 2012
Πηγή: www.perierga.gr