Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η διγλωσσία μας κάνει εξυπνότερους;


Είναι ήδη γνωστό πως η εκμάθηση μίας δεύτερης γλώσσας, πέραν της μητρικής μας, βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας. Εντούτοις, φαίνεται πως η διγλωσσία έχει και άλλα οφέλη.
Νέα στοιχεία έδειξαν πως η διγλωσσία τροποποιεί τον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο που, στην πραγματικότητα, μας κάνει εξυπνότερους. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε τον 20ο αι., όταν η διγλωσσία θεωρούνταν πρόβλημα για τα παιδιά.
Υπήρχε η αντίληψη ότι η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας παρέμβαινε στην ακαδημαϊκή και νοητική ανάπτυξη. Προφανώς, όμως, και υπάρχει κάποια ανάμειξη. Στον εγκέφαλο ενός δίγλωσσου, και οι δύο γλώσσες είναι ενεργές συνέχεια. Παρ' όλ' αυτά, αντί να προκαλεί πρόβλημα και να παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου, φαίνεται πως τον βοηθά. Τον αναγκάζει να επιλύσει μία εσωτερική διαμάχη.
Πραγματοποιήθηκαν μελέτες σε μονόγλωσσα και δίγλωσσα παιδιά, όπου έπρεπε να εκτελέσουν διαφορετικές γνωστικές εργασίες. Σε κάποια τεστ, οι εργασίες εκτελούνταν στο ίδιο επίπεδο. Σε άλλα, τα δίγλωσσα παιδιά ολοκλήρωσαν την εργασία τους γρηγορότερα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το κύριο όφελος των δίγλωσσων είναι ότι αναγκάζονται να παρακολουθούν το περιβάλλον σε υψηλότερο επίπεδο. Για παράδειγμα, εάν το παιδί πρέπει να μιλήσει στη μητέρα του ή στον πατέρα του σε διαφορετική γλώσσα, αυτό το κρατά σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις αλλαγές.

Πηγή: NY Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου