Οι φιγούρες του θεάτρου σκιών ζωντανεύουν ψηφιακά μέσω μια εφαρμογής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πρόκειται για ένα από τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα του Καραγκιόζη που θα παρουσιαστούν αύριο, Σάββατο, σε μια ημερίδα της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης με τίτλο «Σκιές στο Φως».
Στην έκθεση «Ο θρίαμβος των σκιών: Το ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μάνου», που παρουσιάζεται από τις 12 Νοεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και είναι αφιερωμένη στον βιρτουόζο του είδους, Κώστα Μάνο (1903-1970), συστήνεται στο κοινό το eShadow.
Προκειται για μια διαδραστική εφαρμογή που μπορεί κανείς να γνωρίσει μέσω ενός επεισοδίου, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης και η Ανάπτυξη», το οποίο έγινε με την βοήθεια του Χανιώτη καραγκιοζοπαίχτη, Νίκου Μπλαζάκη. Ο ίδιος δάνεισε τη φωνή του και τις φιγούρες του στο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Το eShadow είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύσσεται από το Εργαστήρι Διανεμημένων Πληροφορικών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων "MUSIC", του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πoλυτεχνείου Κρήτης, που «παντρεύει»" το παραδοσιακό θέατρο σκιών με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και πολυμέσων.
Αποτελεί τη μεταπτυχιακή εργασία των Μάριου Χριστουλάκη και Ανδρέα Πιτσιλαδή. Επειδή βασίζεται στις νέες τεχνολογίες, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κατακτήσει τις καρδιές των μικρών αλλά και μεγαλύτερων παιδιών.
«Ο κυριότερος στόχος μας είναι η διατήρηση και προώθηση της παραδοσιακής τέχνης του θεάτρου σκιών», επισημαίνει ο Μάριος Χριστουλάκης. Το μεγαλύτερο όπλο του είναι ότι μπορεί να παίξει ο καθένας, με χαρακτηριστική, μάλιστα, άνεση. Όπως φαίνεται, ο Καραγκιόζης μπήκε στον 21ο αιώνα και έγινε διαδραστικός.
Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης η Αργυρώ Μωραΐτη, η οποία έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα δημιουργίας και επεξεργασίας φιγούρων που αναμένεται να συνδεθεί άμεσα με το eShadow. Έτσι ο καθένας θα μπορεί να φτιάχνει ή να τροποποιεί τις δικές του φιγούρες θεάτρου σκιών.
Ο Καραγκιόζης μπορεί και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή.
Η ιδέα για το eShadow ήταν του Νεκτάριου Μουμουτζή ο οποίος παρατήρησε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα, είτε ελεύθερο είτε εμπορικό, που να ασχολείται με τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών. Έτσι ξεκίνησαν το δικό τους τον Μάιο του 2010. Ο χειρισμός του γίνεται μέσω ποντικιού ηλεκτρονικού υπολογιστή και μέσω χειριστηρίου του Nintendo Wii. Δηλαδή μπορεί κάποιος να χειριστεί δύο φιγούρες ταυτόχρονα. Αυτό που απομένει είναι η τελειοποίηση των κινήσεων που θα προσδώσουν μεγαλύτερο ρεαλισμό. Στις νέες κινήσεις θα προστεθεί και ένα χειριστήριο αναγνώρισης κίνησης, της Sony, το οποίο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη γκάμα κινήσεων στις φιγούρες, καθώς και το σύστημα Kinect το οποίο θα αντιγράφει τις κινήσεις των χεριών και του σώματος του χρήστη.
«Το eShadow σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για την παραδοσιακή τέχνη», καθησυχάζει ο Μ.Χριστουλάκης. Αντιθέτως, τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το eShadow, μετά δείχνουν μεγαλύτερη επιθυμία να παρακολουθήσουν παραστάσεις από τους κορυφαίους του είδους. Καθώς δεν υπάρχει κάποια χορηγία για το πρόγραμμα, οι φοιτητές που το αναπτύσσουν υποχρεούνται να ασχολούνται ταυτόχρονα και με άλλα προγράμματα, οπότε η ανάπτυξή του eShadow γίνεται με μικρά σταθερά βήματα.
“ O Καραγκιόζης είναι από την φύση του καταδικασμένος να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή ” - Άθως Δανέλλης
Για την ώρα οι διαθέσιμοι χαρακτήρες είναι ο Καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης, τα 3 Κολλητήρια, ο Μπαρμπα-Γιώργης, ο Πασάς, η Βεζιροπούλα, ο Σιορ Διονύσης, ο Μορφονιός και η μπουλντόζα, ενώ τα σκηνικά είναι η παράγκα, το δάσος και το εργοστάσιο. Όπως μας είπε και ο Μ.Χριστουλάκης «ο Καραγκιόζης μπορεί πάντοτε να επιβιώσει και να προσαρμοστεί, επειδή εξελίσσεται και οι περιπέτειές του είναι πάντα επίκαιρες».
Στην έκθεση είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη, ιδρυτή του «Αρχείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών», το οποίο έχει σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του Ελληνικού Καραγκιόζη. Τον παρακολουθήσαμε να ξεναγεί και να κάνει παράσταση για μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ηλιούπολης.
Ο Κος Δανέλλης μας εξήγησε, πως «ο Καραγκιόζης είναι από την φύση του καταδικασμένος να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή, να είναι επίκαιρος και σύγχρονος και να μιλάει την γλώσσα της εποχής. Το παιδικό κοινό του είναι πιο ενθουσιώδες, αλλά και οι μεγαλύτεροι γελούν με την ψυχή τους και σχολιάζουν». Ο ίδιος θεωρεί το eShadow μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή οι νεότερες γενιές με το θέατρο σκιών, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Πιστεύει επίσης πως αυτό ωθεί τα παιδιά να μάθουν περισσότερα πράγματα. «Ο Έλληνας Καραγκιόζης έχει αφομοιώσει όλα τα χαρακτηριστικά, τις ιδιοτροπίες, τα ελαττώματα και τα προτερήματα της φυλής. Οπότε ο θεατής ταυτίζεται μαζί του και μπορεί να τον εμπιστευτεί, καθώς είναι ο μοναδικός λαϊκός ήρωας που διαθέτουμε, ενώ τα παιδιά -που είναι το πιο δύσκολο κοινό σύμφωνα με τον Κο Δανέλλη- τον αναγνωρίζουν».
Στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση εκτίθενται πολλές φιγούρες του Κώστα Μάνου, κάποιες από τις οποίες είναι από την δεκαετία του 1920. Σε διπλανή αίθουσα παρουσιάζεται το eShadow.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου