Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αρχαιοελληνικά εκθέματα ταξιδεύουν στη Ρώμη, έργα του Ελ Γκρέκο στην Ιαπωνία

Η «Στέψη της Θεοτόκου» είναι ένα από τα τρία έργα του Θεοτοκόπουλου που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο
Η «Στέψη της Θεοτόκου» είναι ένα από τα τρία έργα του Θεοτοκόπουλου που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο (Φωτογραφία: Associated Press )

Μετά την έγκριση των αιτήσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η Ελλάδα θα δανείσει επτά αρχαιοελληνικά εκθέματα για δύο εκθέσεις που διοργανώνονται στη Ρώμη, ενώ τρεις πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου θα ταξιδέψουν για έκθεση στο Τόκιο.

Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις στη Ρώμη, με τίτλο «Caput Mundi: a city between dominion and integration», πραγματεύεται την έννοια της κατάκτησης και της πολιτικής ενσωμάτωσης ξένων λαών στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Δύο έργα θα διατεθούν από την Ελλάδα για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 4 Οκτωβρίου 2012 ως τις 10 Μαρτίου 2013.

Το πρώτο έκθεμα είναι η επιτύμβια στήλη του σωματεμπόρου 'Αουλου Καρπίλιου Τιμόθεου (τέλη 2ου με αρχές 1ου αι. π. Χ.) από το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης, ενώ το δεύτερο είναι η ενεπίγραφη στήλη με επιστολή του Φιλίππου του Ε' προς τους κατοίκους της Λάρισας (τέλη 3ου αι. π.Χ.), η οποία κοσμεί τον προαύλιο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Βόλου.

Αντιρρήσεις για τη μετακίνηση έφερε η αρμόδια ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το σκεπτικό ότι αποτελεί μοναδικό και ευαίσθητο μνημείο. Στο ΚΑΣ, όμως, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της άποψης που διατύπωσε ο καθηγητής Μανόλης Κορρές: «Τα γλυπτά της χώρας μας είναι παγκοσμίου γνωστά. Καιρός να προβληθούν και τα σπουδαία επιγραφικά μνημεία μας».

Η δεύτερη ιταλική έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Οκτωβρίου 2012 έως τις 5 Μαΐου 2013 στα Μουσεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, με τίτλο «The Age of Balance». Η έκθεση και πραγματεύεται την καλλιτεχνική παραγωγή της «χρυσής εποχής» της ρωμαϊκής τέχνης (98-180 μ. Χ.), που συμπίπτει με τις ηγεμονίες του Τραϊανού, του Αδριανού, του Αντωνίνου και του Μάρκου Αυρήλιου.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με πέντε έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έκθεση για τον Ελ Γκρέκο στην Ιαπωνία
Με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τρεις πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα ταξιδέψουν στην έκθεση «El Greco's Visual Poetics», την οποία διοργανώνουν το ιαπωνικό Εθνικό Μουσείο Τέχνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης του Τόκιο.

Εκθέματα θα παρουσιαστούν και στα δύο εν λόγω μουσεία από 16 Οκτωβρίου 2012 έως 7 Απριλίου 2013.

Πρόκειται για τον πίνακα «Ο 'Αγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» (1560-1567) από το Μουσείο Μπενάκη, την «'Αποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (1570) από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τη «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου