Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

“Κοσμική κάμπια” μήκους 10 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων

    Κάτι που οι επιστήμονες περιγράφουν ως “κοσμική κάμπια” δείχνει μία σύνθετη εικόνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, από την ομάδα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. Με μήκος 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, φαίνεται να περιφέρεται στο απώτερο διάστημα.

Η εικόνα της τεράστιας “κάμπιας” είναι σύνθεση δύο φωτογραφιών. Η μία τραβήχτηκε σε πράσινο και υπέρυθρο φως, από την Προωθημένη Κάμερα για Μελέτες του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, το 2006. Η δεύτερη προέρχεται από το τηλεσκόπιο Ισαάκ Νεύτων, το οποίο συνέλεξε πληροφορίες, το 2003, στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος. Η σύνθετη εικόνα κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου.

Βέβαια, δεν πρόκειται για κάποιο ουράνιο, εξωγήινο πλάσμα, αλλά για ένα νέφος αερίου που καλύπτει μία περιοχή ενός έτους φωτός. Έχει, δηλαδή, μήκος 10 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων! Αυτό το νέφος βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρρευσης κάτω από τη δική του βαρύτητα, για να γεννήσει ένα αστέρι. 

Είναι, δηλαδή,  ένας πρωτοαστέρας σε πολύ πρώιμο εξελικτικό στάδιο. Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, γιατί τα ήδη διαμορφωμένα φωτεινά αστέρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αγωνίζονται ενάντια στη διαδικασία δημιουργίας του.

Υπάρχουν 65 εξαιρετικά ζεστά και φωτεινά αστέρια κοντά στο νέφος, ορατά στη δεξιά πλευρά της εικόνας. Ένας ισχυρός αστρικός άνεμος φυσάει από αυτά τα αστέρια, καθώς και από άλλα 500 λιγότερο φωτεινά άστρα στην περιοχή, ο οποίος διαβρώνει σταδιακά το νέφος – κάμπια, σύμφωνα με το Space.com.

Το σύννεφο αντιστέκεται, συλλέγοντας υλικά που περιβάλλουν το εξωτερικό περίβλημά του και διογκώνεται. Αν η “κάμπια” θα καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή μάζα, για να αντιμετωπίσει τη διάβρωση, μένει να το δούμε. “Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αν το άστρο που θα σχηματιστεί θα είναι 'βαρέων βαρών' ή 'ελαφρών βαρών' σε σχέση με τη μάζα του”, αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA, σε γραπτή δήλωση.

Το νέφος – κάμπια ονομάζεται IRAS 20324 4057. Δεξιά του, σε απόσταση 15 ετών φωτός, είναι το σύμπλεγμα φωτεινών άστρων γνωστό ως αστρικό σμήνος Cygnus (Κύκνος) OB2. Η περιοχή στην οποία κινούνται βρίσκεται 4500 έτη φωτός μακριά από εμάς, στον αστερισμό του Κύκνου.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα, το 1990, με το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Αν και το έχουν επισκεφθεί, πέντε φορές, πληρώματα επισκευής, το Hubble αντέχει και  συνεχίζει, ακόμα, το έργο του, 23 χρόνια μετά.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου