Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

“Κοσμική κάμπια” μήκους 10 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων

    Κάτι που οι επιστήμονες περιγράφουν ως “κοσμική κάμπια” δείχνει μία σύνθετη εικόνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, από την ομάδα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. Με μήκος 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, φαίνεται να περιφέρεται στο απώτερο διάστημα.

Η εικόνα της τεράστιας “κάμπιας” είναι σύνθεση δύο φωτογραφιών. Η μία τραβήχτηκε σε πράσινο και υπέρυθρο φως, από την Προωθημένη Κάμερα για Μελέτες του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, το 2006. Η δεύτερη προέρχεται από το τηλεσκόπιο Ισαάκ Νεύτων, το οποίο συνέλεξε πληροφορίες, το 2003, στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος. Η σύνθετη εικόνα κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου.

Βέβαια, δεν πρόκειται για κάποιο ουράνιο, εξωγήινο πλάσμα, αλλά για ένα νέφος αερίου που καλύπτει μία περιοχή ενός έτους φωτός. Έχει, δηλαδή, μήκος 10 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων! Αυτό το νέφος βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρρευσης κάτω από τη δική του βαρύτητα, για να γεννήσει ένα αστέρι. 

Είναι, δηλαδή,  ένας πρωτοαστέρας σε πολύ πρώιμο εξελικτικό στάδιο. Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, γιατί τα ήδη διαμορφωμένα φωτεινά αστέρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, αγωνίζονται ενάντια στη διαδικασία δημιουργίας του.

Υπάρχουν 65 εξαιρετικά ζεστά και φωτεινά αστέρια κοντά στο νέφος, ορατά στη δεξιά πλευρά της εικόνας. Ένας ισχυρός αστρικός άνεμος φυσάει από αυτά τα αστέρια, καθώς και από άλλα 500 λιγότερο φωτεινά άστρα στην περιοχή, ο οποίος διαβρώνει σταδιακά το νέφος – κάμπια, σύμφωνα με το Space.com.

Το σύννεφο αντιστέκεται, συλλέγοντας υλικά που περιβάλλουν το εξωτερικό περίβλημά του και διογκώνεται. Αν η “κάμπια” θα καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή μάζα, για να αντιμετωπίσει τη διάβρωση, μένει να το δούμε. “Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αν το άστρο που θα σχηματιστεί θα είναι 'βαρέων βαρών' ή 'ελαφρών βαρών' σε σχέση με τη μάζα του”, αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA, σε γραπτή δήλωση.

Το νέφος – κάμπια ονομάζεται IRAS 20324 4057. Δεξιά του, σε απόσταση 15 ετών φωτός, είναι το σύμπλεγμα φωτεινών άστρων γνωστό ως αστρικό σμήνος Cygnus (Κύκνος) OB2. Η περιοχή στην οποία κινούνται βρίσκεται 4500 έτη φωτός μακριά από εμάς, στον αστερισμό του Κύκνου.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα, το 1990, με το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Αν και το έχουν επισκεφθεί, πέντε φορές, πληρώματα επισκευής, το Hubble αντέχει και  συνεχίζει, ακόμα, το έργο του, 23 χρόνια μετά.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης
 

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ο «κομήτης του αιώνα» έφτασε στον Άρη, πλησιάζει τη Γη

 Ο κομήτης ΙSON, μια αδέσποτη χιονόμπαλα που υπόσχεται φαντασμαγορικό θέαμα όταν πλησιάσει τον Ήλιο στα τέλη του έτους, δίνει μια πρώτη παράσταση για τους Αρειανούς.

«Ο κομήτης ISON επισκέπτεται τον Κόκκινο Πλανήτη» ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο Κάρι Λίσε του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. «Την 1η Οκτωβρίου ο κομήτης περάσει σε απόσταση 0,07 Αστρονομικών Μονάδων από τον Άρη, περίπου έξι φορές πιο κοντά από ό,τι θα πλησιάσει τη Γη».

Μία Αστρονομική Μονάδα (AU) ισούται με τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου, περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ISON θα πλησιάσει τον Άρη σε απόσταση μόλις 10,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο κομήτης δεν αποκλείεται να είναι αρκετά φωτεινός ώστε να φωτογραφηθεί από το ρομπότ Curiosity στην επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με τον Δρ Λίσε, όμως, οι καλύτερες εικόνες θα μεταδοθούν πιθανότατα από τον Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Άρη (MRO). Το τηλεσκόπιο του δορυφόρου, αναφέρει το Space.com, είναι σχεδιασμένο να παρακολουθεί την επιφάνεια του Άρη και η κάμερά του δεν προσφέρει αρκετά μεγάλους χρόνους έκθεσης. Πιθανότατα όμως θα μπορεί να δει την κόμη του ISON αν στραφεί προς το Διάστημα.

Συνολικά 16 διαστημικά σκάφη της NASA και δεκάδες επίγεια τηλεσκόπια θα παρακολουθούν τον κομήτη καθώς πλησιάζει τη Γη και τον Ήλιο. H NASA έχει ξεκινήσει μάλιστα μια ασυνήθιστη εκστρατεία για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ερασιτεχνών αστρονόμων.

Οι καλύτερες παρατηρήσεις αναμένονται ωστόσο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο ίσως διακρίνει καθαρά τον πυρήνα του κομήτη, μια μάζα από αρχέγονους πάγους και σκόνη.

Ο ISON, ήδη γνωστός ως «κομήτης του αιώνα» θα αρχίσει να γίνεται ορατός με γυμνό μάτι τον Οκτώβριο του 2013, όταν θα φαίνεται να κινείται τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού του Λέοντα.

Το μεγάλο σόου θα αρχίσει όταν ο κομήτης πλησιάσει τον Ήλιο, οπότε οι πάγοι της επιφάνειάς του θα αρχίσουν να εξαερώνονται από την ακτινοβολία και πιθανώς θα σχηματίσουν μια ουρά που εκτείνεται για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί όταν ο κομήτης φτάσει στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 28 Νοεμβρίου 2013. Υπό την επίδραση της ακραίας βαρύτητας του Ήλιου, ο ISON θα πραγματοποιήσει μια κλειστή στροφή πίσω από το άστρο για να εμφανιστεί και πάλι στην άλλη πλευρά του.

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο κομήτης θα επιζήσει αλώβητος ή αν θα σπάσει σε κομμάτια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επίσης πόσο μακριά και φωτεινή θα είναι η ουρά του -οι αστρονόμοι πάντως ελπίζουν να καταγράψουν τα πιο θεαματικά περάσματα των τελευταίων δεκαετιών.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τον ISON αναζητώντας στοιχεία για τη σύστασή του.

Οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι προέρχονται από το λεγόμενο Νέφος του Όορτ, ένα υποθετικό «σύννεφο» παγωμένων, αρχαίων σωμάτων που περιφέρονται αργά σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός από τον Ήλιο.


Πηγή: in.gr
- See more at: http://left.gr/news/o-komitis-toy-aiona-eftase-ston-ari-plisiazei-ti-gi#sthash.tnuvO5bb.dpuf